13 Vad gör en bra krönika? Eller -Varför heter det egentligen krönika?

Ordet krön är en synonym till höjd och kam och kan bland annat beskrivas som ”högsta punkt eller del”. Den högsta delen är fri att komma varsomhelst i en krönika. Rätt ofta finns den redan i rubriken. Jag brukar gilla att lyfta fram den antingen där, eller redan i första stycket. Så vet den som läser säkert att det kommer mera och blir nyfiken på själva resan dit.

Oj vad spännande! Jag blir nyfiken - häng på. Foto B Olofson Modell T Olofson

Oj vad spännande! Jag blir nyfiken - häng på. Foto B Olofson Modell T Olofson

Krönika- det är just ett sådant ord som kan få mig att börja fundera. Inte alldeles tydligt vad ordet egentligen betyder tillsammans med en massa möjliga tolkningar och bilder. Tjoho!

Begrepp: Krönika.
Det klassiska begreppet: En kortare typ av tidningstext där en krönikör för fram sina egna åsikter och tankar i ett aktuellt ämne. Här finns också en andra och tredje variant på ordet. Det andra är en Krönika som visar på en litterär historisk framställning. Den tredje varianten hittas inom skolans värld och där finns strikta regler för hur en krönika ska skrivas. Låt oss hålla oss till den första tolkningen av fritt tänkande utan alltför mycket regler. 😊

Krönika – Fritt tolkad från Wikipedia: På en lekande och uddig stil avfattad artikel. En krönika kan avse en löst sammanhållen serie tidskommenterande artiklar av en kolumnist eller gästkrönikör.

Jag tänker att ordet har några spännande kopplingar. Eftersom en del av krönikan handlar om att väcka, i form av att väcka intresse för något så kan ju kopplingen till Back-KRÖN vara aktuellt.

Back-krön
Vi vill gärna se över krönet för att kunna förbereda oss på vad som finns där. En krönika kan berätta om och förbereda oss på utmaningen i själva backen och samtidigt skapa en trygghet i själva backutmaningen. Ja det kan vara jobbigt, men Ett: Du är inte ensam och Två; Det kan vara viktigt att anstränga sig ibland.  
En krönika kan också skapa en bild av hur det kan se ut på andra sidan back-krönet. På andra sidan kan det finnas fler backar, och det kan finnas ett spännande landskap att utforska och trivas i. Så; Ja ! Det kan vara jobbigt, och ja, det är värt det. Så både skapa trygghet och väcka nyfikenhet i en härlig blandning.

Vad finns på andra sidan back-krönet? Foto B Olofson

Vad finns på andra sidan back-krönet? Foto B Olofson

Att Krönas
Den möjlighetssökande inställningen i det som skrives är ett signum för krönikor. Åtminstone mina. Jag vill att du också ska få känna dig som en kung eller drottning. :)Vi strålar båda.
Att krönas kan föra våra tankar till att bli erkänd som kung/drottning eller som vinnare. Känslan i en krönika är viktig. Du och jag är båda vinnare. Jag som får möjlighet att tänka efter, formulera mina tankar och få dem nedskrivna på pränt i en behändig ”spara-form”. Du som läser det jag skrivit är också en vinnare och får med läsningen förhoppningsvis känslan av att du också är en invigd. Att du när du läst är fullständigt fri att utifrån mina bilder och inledande ord tänka vidare på ditt sätt. Ett vi-skap som skapas av orden och läsningen av desamma.

Kröning
Den specifika kröningen. Vi får en medalj, blommor, en krona eller en annan symbol för att vi är någon att räkna med. Jag får en artikel till. En liten blomma i krönike-buketten. Du får en dito stjärna i kanten för att du läst. Vi får båda en liten dos av att vi betyder något. Det gör att vi vill komma tillbaka och få lite stjärnglans som stärker oss i den gemensamma upplevelsen. Viktigast är att vi båda växer. Som blommor gör.

Kröne
Det är tydligen värmländska och helt nytt ord för mig. Kröne är synonymt med tryne och att gnugga snö i någons ansikte – dvs mula! Tja – om en krönikör skriver om något som förvisso kan vara sant, men att det svider rätt rejält att läsa om det, då kan det ju kännas som att bli mulad. Man blir lite mörbultad, men ändå på ett ok vis om det är en vän som mular. Är det en ovän som mular kan det ju göra ont in i själen, men då känner du ju inte mig! Jag kan tänka mig att mula, men bara med kärlek.

Krönika är synonym till kåseri.
Kåseri får mig att tänka på ordet kåsa. Det passar rätt bra tänker jag för att beskriva själva omfånget eller storleken på textstycket. En kåsa är ju lite större än en klassiskt gammal kaffekopp  som för det mesta är lättdrucken och snabbscrollad. Metaforen kåsa, kan även beskriva själva innehållet. En kåsa såväl som en krönika kräver lite mer av läsaren/användaren eftersom det kan finnas lite av varje i den. Det kräver mer eftertanke Det tar lite längre tid att inmundiga, men mättar också längre. Ibland kan det ju bli lite väl mycket lättsmält kaffedrickande så det blir en skön kontrast.  Mitt personliga tips för att få större behållning vid inmundigandet är att det gärna får ske i en fri natur.

Krönikör
Men – det är ju jag! Det är ju jag som skriver. Det slår mig– att det där med att skriva krönikor har jag nog länge haft som en dröm. Jag har alltid gillat att spara sista sidan i en veckotidning till sist. Där finns för det mesta välformulerade krönikor, (annars är det faktiskt riktigt tomt när jag tänker efter och inget bra avslut alls på en tidning!!) som visar på något fenomen jag inte tänkt på förut, eller som jag hade tänkt på förut men inte på det sättet. För mig var det en fri form, där personligheten fick komma fram på dem som skrev. Det blev en del av lärandet i krönikan att de använde egna exempel för att belysa det de tagit upp. Ett belysande som riktade ljuset på det som krönikören tyckte var viktigt. Precis så som jag vill skriva. Att vinkla och lysa på något som är intressant och visa på fler vinklar att se och olika sätt att tänka.

Krön
Ordet krön är en synonym till höjd och kam och kan bland annat beskrivas som ”högsta punkt eller del”. Den högsta delen är fri att komma varsomhelst i en krönika. Rätt ofta finns den redan i rubriken. Jag brukar gilla att lyfta fram den antingen där, eller redan i första stycket. Så vet den som läser säkert att det kommer mera och blir nyfiken på själva resan dit. Nu är vi här. Du hängde med ända hit.

Tack för att just du läst just den här krönikan. Hoppas att jag väckt något. Kanske bara något så enkelt som en egen skrivlust. Vilken krönika skulle du själv skriva? Just idag, just i denna tid. Det hoppas jag att just denna ”krönikan om krönika” väcker lusten till. //Birgitta

PS Var inte bara rädd om utan utveckla din nyfikenhet och väck lusten att lära mer.

12 lysa upp .jpg

Tid att stråla och att växa. Foto B Olofson

Previous
Previous

14 En berättelse om min farmor. Eller - Varför behöver berättelser berättas?

Next
Next

12 Tänk på vad du tänker! Eller – Våra gamla och nya tankar påverkar både knopp och kropp?