22 Det är BARA du som kan välja ditt eget PERSPEKTIV. Ta vara på den möjligheten! Eller: Att aktivt välja ditt perspektiv att se på omvärlden kan göra stor skillnad för hur du mår
Långsiktigt välmående Pelare 1 (8). Perspektiv
Har du läst boken GLÄDJE? Om inte – gör det! Den handlar om genuina samtal mellan Desmund Tutu och Dalai Lama år 2019. Desmund Tutu avled nyligen, men boken är tryckt och orden räddade för eftervärlden. Båda då världsledare inom sina respektive religioner, men också kända för sin nyfikenhet och öppenhet gentemot andra religioner och tankar om själen och anden.
Med stor nyfikenhet läste jag boken, då en av mina grundvärderingar är just glädje (min andra är nyfikenhet, men det är en krönika för sig :). I samtalen kom de överens om åtta pelare, som de menar bygger grunden till ett långsiktiga välmående. Läs det igen. ÅTTA pelare som bygger grunden till långsiktigt välmående. Ingen quickfix här inte, däremot en riktigt bra överblick för livslångt inre och yttre arbete!
Så, INTE ännu en bok om kortsiktig lycka och snabbfixat måbra, från ”hur gjorde jag” perspektiv….
.
Boken handlar snarare om allas vår livsuppgift. Att göra gott i omvärlden. Att tända vårt eget ljus och lysa upp vägen där vi går. Både för oss själva och för andra.
Att ”Tända ett ljus istället för att förbanna mörkret” kan låta klyshigt i någons öron. Jag tänker att det får låta hur floskligt och klyshigt som helst! För mig finns det inget viktigare sätt att tänka!! Det sätter nämligen med enkla ord riktningen och kanske perspektivet på hela mitt liv. Jag är en sådan som tänder ett ljus, och gör vad jag kan för att våga vara i mörkret om det behövs, men aldrig att fastna där. (Oj, och hoppsan, det blev ju en riktigt personlig inledning på den här krönikan. Men det kanske var mitt lilla sätt, att tända mitt ljus just idag) 😊.
Foto By Lingerts Birgitta Olofson Med hjärta i fokus
I boken och samtalen om LÅNGSIKTIGT VÄLMÅENDE nämner de ÅTTA PELARE, som var och en är viktig för helheten. Genuin glädje bygger på de åtta pelarna: Perspektiv, acceptans, förlåtelse, generositet, vänlighet, empati, mod och nyfikenhet. Jag kommer att under en tid reflektera och skriva en krönika om var och en av dessa pelare. Det är ingen brådska. Varje pelare och således krönika kommer med eftertanke och förhoppningsvis en bekräftelse på att du är på samma väg. Annars hade du knappast läst min krönika.
Begrepp: Välja Perspektiv Förmåga att se på en händelse, en situation eller en person på fler än ett sätt och att välja det sättet medvetet, som gör att du lyfter från situationen och antingen lär dig något av den, eller ändrar den.
Begrepp: Långsiktigt välmående. Till skillnad från lycka, som faktiskt är kortsiktigt, det vill säga varar bara en kort stund och ofta är beroende av andra för att uppstå, så handlar långsiktigt välmående om din egen inställning till livet du väljer att leva. Det ger en större möjlighet till att du kan göra något ”bra” själv utan att vara beroende av andras tyckande till exempel i form av bekräftelse, uppskattning eller sällskap.
Begrepp: ”Misslycka” – Att ha en kortsiktig känsla av att ha missat ”lyckan”. Det långsiktiga perspektivet handlar istället om att stanna upp och fundera. Ok, nu har det här hänt. Hur kändes det? Vad kan jag lära mig av det? Är det såhär jag vill ha det nästa gång?
Perspektiv Lärande – Lära bara nu och snabbt eller för livet?
Idag har många av oss väldigt olika perspektiv till lärande. Det kortsiktiga tänket handlar om att vi tror att vi lär genom att ”konsumera mycket information”. Men det är ett perspektiv som far med osanning och ställer till det för oss! Det är nämligen inte sant, för vi lär oss när vi konsumerar långtidsminnen. Långtidsminnen får vi bara när vi ges tid att reflektera över informationen som vi (helst) väljer medvetet. (Det är alltså därför det är så viktigt för mig själv att jag skriver krönikor!!) Vi tror på riktigt att vi har ändrat vårt sätt att lära oss, genom evolutionen, men sanningen är den att det är bara några få års konstant informationsflöde behöver ställas i perspektivet mot vår 40.000- åriga hjärna. Det tar lite längre tid än så att ändra hur våra hjärnor fungerar! Det senaste skrivet med Inspiration från pedagogen Anna Tebelius Bodin: 21 bra saker att känna till om hjärnan. Tack för det kloka perspektivet! Så om det tar lite tid att läsa den här krönikan, så är det bra! 😊
Fler typer av perspektiv
Plats i Syskonskaran Det är otroligt intressant att fundera kring hur syskon som växer upp i samma familj, kan ha helt olika perspektiv på händelser i uppväxten. Jag är lillasyster. Hur jag upplevde min barndom vet jag är väldigt annorlunda från min 13 år äldre brors perspektiv. Där tillkommer såklart tidsperspektivet också, men framförallt att han växer upp som första barnet. Att han blir storebror. Och allt han förväntas göra i den rollen. Att vara duktig. Att jag är och förblir lillasyster. Och allt jag förväntas vara i den rollen. Att jag alltid är den minsta. Att jag är den roliga 😊 (tänker JAG….!).
Stor eller liten-perspektivet fastnar liksom kvar och är väldigt svårt att ta bort. Det kan vara värt att reflektera kring vilken plats i syskonskaran människorna har, som du har runtikring dig. Det påverkar definitivt deras perspektiv även på andra situationer och relationer, än i deras ”gamla” familj. Sannolikt påverkar deras perspektiv även dig.
Inom politiken är väldigt många äldsta syskonet, utom Maud Olofson som var mellansyster och den självklara medlaren i Alliansen. Elisabeth Schönbeck menar att din plats i syskonskaran påverkar alla dina livsval. Det påverkar också hur vi är som ledare. Både hemma och på jobbet. Det är viktigt att ta med i åtanke, så att du lägger märke till det och sedan väljer hur du vill agera framåt.
För dig som vill läsa mer, kan jag varmt rekommendera Elisabeth Schönströms bok, Plats i syskonskaran. Eller Äldst, yngst eller mittemellan.
Tidsperspektiv-Lever du i dåtiden, nutiden eller framtiden? Vi kan lägga vårt fokus på olika tidsperspektiv. En del av oss ser helst och oftast bakåt, på det som redan har hänt. Drömmer oss tillbaka och lägger tid på att fundera på hur allting HAR varit. Antingen kommer du ihåg något som helt fantastiskt och då blir det ofta bättre och bättre med tiden, tills den lilla kojan blir ett stort hus! Eller värre och värre, med ännu större elände för varje gång vi tittar tillbaka. En del tittar helst och oftast framåt. På allt som kommer att hända. Antingen i det perfekta perspektivet och dagdrömmer om hur alla detaljer kommer att bli, hur de kommer att upplevas och kännas. Eller som ”värsta-scenario”. Tänk när planet jag flyger i kraschar! Eller tänk om jag förlorar jobbet!
Att vara i nuet är nästan lite bespottat. Och det kan jag förstå på ett sätt. Att ”bara vara i nuet och i sig själv” kan ju göra att man upplevs som egoistisk och kanske lite världsfrånvänd. Men för att få ett rimligt perspektiv på saker och ting, så är det avgörande att vi har förmågan att tänka och känna in, vad som faktiskt sker just nu.
Om vi är flygrädda kanske vi förstorar känslan av hur allt kommer att kännas. Då kan ett stöd vara att helt enkelt fråga: Flyger jag nu? Eller om MFF spelar och du inte bara hoppas att de ska vinna, utan lägger ner hela ditt mående och själ i att de ska göra just det och få dig att må bra. Då kan det vara på sin plats att fundera (förutom en hel massa andra saker) på – om de spelar just nu. På det sättet korta känslan av att inte kunna påverka ditt mående. Att se sig omkring och välja nu-perspektivet och betrakta vad som FAKTISKT händer här och nu är inte bara trendigt, utan jäkligt klokt!
Färg eller Svart-vitt – perspektiv. – Så ÄR det! Det vet jag helt säkert! Eller. Så är det INTE. Det vet jag också helt säkert. Den som har ett svart-vitt-perspektiv är ofta säker på sin sak. Målar världen i svart ELLER vitt. Rätt ELLER fel. Väldigt ofta sammanfaller det med att personen vi talar om har rätt och alla andra (inklusive dig själv ibland) har fel. Det gör att det alltför ofta blir ett perspektiv som letar fel och som vill förenkla allt den ser i dessa två läger, som dessutom står emot varandra. Vi och dom är ord som används frekvent. För hur ska vi annars kunna få rätt med det här perspektivet. DOM på kontoret. Dom snälla. Dom onda. Vi behöver bunta ihop människor för att synsättet ska fungera. Tack och lov är vi människor lite mer mångfacetterade och färgglada än så.
Med ett färg-perspektiv slår vi fast att det finns fler sätt och perspektiv att se på, än bara svart eller vitt. Det beror ju på så många saker. Sett utifrån VEMs perspektiv? NÄR har det varit så – är det förändrat nu? Vad har hänt före? Är det en kedja av händelser? Hur påverkar det du tidigare varit med om det du ser nu? Hur kan vi ändra det som sker sen? Vad kan vi lära oss?
En sak är säker. Beroende på om vi tänker i svart-vitt eller i färg så påverkar det människor vi möter att antingen stänga av, eller öppna upp.
Individ och Mitt – Vi och vårt? Den vite mannens perspektiv har förstört mången människor, stora kulturer och oändligt med mark. Men hur kunde det gå så fel? En av krockarna jag tänkt mycket kring är att många av de naturfolk som förintats, skingrats eller förminskats har ett gemensamt. De har perspektivet att se Moder Jord och sig själva som en helhet. VI är jorden, träden och bäckarna. Vi är ett och samma. Därför är det också naturligt att aldrig ta mer än vad vi och var och en behöver för att leva tillräckligt. (Minns från krönika 20 om damen som önskade sin dotter – tillräcklighet!) Det krockar ordentligt med jag, jag, mitt och alltid ännu mera! Det har skövlats skogar, utrotats bisonoxar, brunnit mark och förstörts för kortsiktiga vinster och eget ägande. Istället för att se jorden som något som tillhör våra barnbarnsbarnbarnsbarnbarns barn, så är jorden MIN. NU. Och jag ska ha så mycket som möjligt av den. Oavsett om jag behöver det eller inte. Oavsett om det räcker till ens mina barnbarn. Jag tror att dessa båda perspektiv var så långt ifrån varandra att de inte ens förstod varandra förrän det i de allra flesta fall var alldeles för sent.
Kvinnan som den starka-perspektivet. Läs det igen. Blir du provocerad? Bra. Lika provocerad som jag kan bli av att läsa att mannen är den starke tänker jag. Perspektivet att vi behöver BÅDE det maskulina OCH det feminina i BALANS är det enda som är hållbart i längden. Redan att jämföra och bedöma vad som är bättre eller sämre är tokigt! Båda behöver vara starka, i balans och tillsammans. Både kvinnan med sina egenskaper och mannen med sina egenskaper. Både det feminina och det maskulina-perspektivet. Vi behöver ALLA krafter att verka tillsammans, i balans. Vi behöver BÅDE Yin och Yang.
Balans-Symbolen och perspektivet Yin och Yang har funnits i minst 3000 år. Symbolen är välkänd och symboliserar vikten av BALANS.
Mellan Yin; den feminina energin, månen, vilande och reflekterande och
Yang;, den maskulina energin, solen, aktiv och dynamisk.
För mycket av den ena rubbar balansen och de börjar jaga varandra! Tänker att det ser ut så i världen just nu. Yang-energin flödar med kraft, aktivitet, att bygga, exploatera snabbt. Göra göra göra. Stänga ner. Agera. Lock-downs. Tvinga. Förstöra demokratin vi byggt upp under lång tid. Men tänk att vi aldrig kan få balans genom mer av samma sak. Nu är det tid och läge att välja mer genomtänkt och reflektera. Nu är det tid för mer Yin. Vad är egentligen klokast inte bara här och nu, för dig och mig, utan för våra barnbarnsbarnbarnsbarnbarns barn. Vågar du se dem i ögonen och fortsätta göra samma val? Då är det rätt val. Annars inte.
Vissa perspektiv hindrar oss från att gå vidare och växa! Var noga med dem du väljer.
Fem varma tankar och tips:
Här och nu. Betrakta vad som händer just nu. Inte sen. Inte då. NU.
·Är jag lillasyster – eller har jag ett större perspektiv än att imponera på föräldrarna eller storebrorsan? (Byt ut mot dina egna relevanta roller)
Har jag förstoringsglas för svart-eller vitt-tänk, eller har jag en prisma och kan se fler perspektiv och därmed möjligheter?
·Det du väljer att göra, eller inte gör nu, är det något som ökar möjligheterna för ditt barnbarnsbarnbarnsbarnbarns barn att också få uppleva djur och natur och kärleksfulla relationer?
·Är du på väg att göra val. För dig själv, för ditt företag eller för andra? Tänk balans och ta med både Yin och Yang. Det är alltså inte det ena eller det andra – det är båda. Tillsammans.
TACK för att du läste ända hit. Kram och ha en fin dag! //Birgitta