25 Generositet, Konsten att både kunna ge och ta emot. Eller Den som är väldigt snäll måste också vara väldigt stark.
Pelare 4 (8) på vägen för långvarigt välmående; Generositet.
(Se krönika 21 för beskrivning av helheten)
Yamanaeskimåernas Initiation:
Sök inte att gagna enbart dig själv utan tänk även på andra. Om du själv har mer än nog säg då inte: ”De andra angår inte mig, jag behöver inte bry om dem!” Om du hade god jaktlycka, låt då andra dela bytet. Visa dem dessutom de bra ställena där det finns många sjölejon som lätt kan dödas. Om du vill lägga beslag på alltsammans för egen del kommer andra människor att dra sig undan dig och ingen kommer att vilja veta av ditt sällskap. Om du en dags skulle bli sjuk kommer ingen att besöka dig eftersom du själv tidigare inte har brytt dig om andra. Låt även de andra få någonting. Yamana tycker inte om en människa som handlar själviskt.
Eller med andra ord: Det är genom att vara djupt egoistisk, snål och jävlig – som man blir allt ensammare och så småningom dör ensam. Pang och rakt på sak. Kanske lite för rakt? Ok – låt oss nyansera det lite. Det är när vi tänker för mycket på oss själva och att tillfredsställa bara vårt eget ego, som vi skrumpnar som människor. Vi behöver varandra – som systrar och bröder. Annars går vi under som dårar, som Martin Luther King uttryckte sig. Ja! Vi behöver helt enkelt varandra.
Begrepp: Generositet är mer än en egenskap. Det är ett faktiskt och mänskligt grundläggande behov! Dessutom finns det en egen hjärnkrets i hjärnan som kräver generositet för att du ska kunna må bra. DET är häftigt. Mer om det senare i texten. 😊
Späckhuggare som måste dela med sig!
Späckhuggare har en egenskap som få talar om. Den kallas för ”Compulsury sharing”. Den innebär att alla späckhuggare automatiskt delar med sig av alla byten. Det är bara så de överlever. De inte bara vet utan litar fullständigt på att bytet de jagar, kommer alla tillgodo, varpå alla kan göra sitt bästa i jakten. Det är en enkel regel som alla späckhuggare känner till:
Jag vet att du kommer att vara generös.
Du vet att jag kommer att vara generös.
Det är när den regeln bryts som det blir problematiskt. Hur det gäller för späckhuggare vet jag inte. Däremot vet jag att det ställer till det för oss människor i allra högsta grad. Det här är en krönika som jag skriver med nyvunna insikter. Den går djupt. Det är nödvändigt att vi, du och jag ser våra egna beteenden med nya glasögon. De gamla har ställt in siktet helt tokigt! Det finns en annan sanning för oss!
Gammal ”sanning”: Många av oss tror på riktigt att Livet är en strid mellan att ”ha” och att ”inte ha”. Det finns inte så att det räcker åt alla.
Påståendet bygger på en rädsla och en myt av att det inte finns tillräckligt. Den myten är extremt farlig och påverkar hela samhällen!
Bankchefen Stefan Ingves blev inbjuden till Indonesien. Hjälp oss – vår ekonomi håller på att krasha! Vi vet inte om systemet håller och vi noterar att människor är på väg att i panik ta ut alla sina sparpengar, vilket gör att systemet inte kommer att hålla! Ingves första steg var att samla de panikslagna ledarna och ställa ett ”tillits-ultimatum”. Han sa:
– Antingen litar ni på mig och gör exakt som jag säger, eller så åker jag hem och ni får klara er själva. De fick betänketid till efter lunch och lovade sedan.
När de alla lovade, gav han dem rådet att använda sina valutareserver, och fysiskt åka ut med pengar till en mindre bank som låg en bit ifrån. Se till att filma, sa han! Filma leveransen med fysiska pengar på väg ut till banken. Filma pengar inne på banken och filma människor som lugnt kan ta ut pengar från banken. På detta handgripliga sätt lugnade han först ledarna i att de var enade och trygga i sitt agerande. Sedan lugnade de tillsammans ”massorna” genom att göra dem trygga i vissheten om att det finns pengar till alla! Vi har så det räcker! Han visste att när paniken väl satt sitt grepp om majoriteten, då går det snabbt överstyr när alla samtidigt tänker: Det räcker inte – jag måste ta ut min del! Rädde sig den som kan! Det finns bara ett skafferi till oss alla. Men skafferiet kan bara vara kvar om inte alla tar ut allt de ställt in där samtidigt.
Det är samma som vid hamstring. Lugna massorna. Det finns mat till alla – roffa inte åt er på ett sätt att det uppstår en panik, att om inte jag köper NU så kommer allt att ta slut och jag får inget. Lita på mataffärerna, lita på bankerna. Lita på att dina grannar inte köper allt som finns i affären.
Steg 1: Lita på att det finns fisk. Lita på att det finns pengar i ett system som vi alla äger. Lita på att det finns mat i ett system som vi alla gagnas av när det fungerar. Lita på att det system vi kommit överens om fungerar och jag kan våga fortsätta att ge. Den stunden tillräckligt många inte litar på systemet, faller det. När vi litar på det, fungerar det. Psykologi – javisst! Det sa Ingves också i TV-programmet hos Carina.
Låt oss krossa myten – att man blir lycklig av att behålla allt, och att skaffa sig allt endast för sin egen vinning. Ensam är absolut stark. Ett tag…
Den riktiga sanningen är: Vi har ett faktiskt behov av att ge. Till och med hjärnforskningen säger detta. Vi kan inte må bra om vi inte får ge. Fyra av varandra oberoende hjärnkretsar påverkar vårt välbefinnande. Hjärnkrets fyra säger: Min förmåga att vara generös. Det förklarar varför vi mår bra när vi hjälper andra OCH när vi får hjälp av andra. Det är alltså viktigt att kunna ta emot hjälp också!
Vad kan man ge? Är det alltid bara pengar? Nej! Generositet är inte bara välgörenhet – tvärtom! Almert Camus säger så klokt:
-Alltför många har gjort sig av med frikostigheten för att istället utöva välgörenhet.
Det finns massor av sätt att vara generös på och de har olika nivåer.
(För dig som är bekant med chakran, så följer jag dem i exemplen)
Jordens gåvor: Är någon hungrig. Skänk mat. En hungrig mage gör aldrig stordåd. Demokrati och hunger är oförenliga. Saknar någon tak för huvudet? Skydd? Skänk en filt, eller en plats att sova.
Självbevarelse: Föregrip välgörenhet genom att förhindra fattigdom. Var frikostig med pengar när de verkligen behövs och gör att den du ger till med självbevarelse kan kliva vidare och tjäna pengar själv. Ge kreativt stöd. Är du kreativ och vill öka din egen kreativitet? Uppmuntra och lyssna på andras kreativa idéer. Att aldrig få omsätta en idé kan bli en tung börda. Att dela dem blir ett sätt att växa. Var en förebild inom det du kan och visa praktiskt.
Självkänsla: Vänskap. Villkorslöst stöd; Att ge utan att begära, eller önska något tillbaka. Personlig värdighet: Ge med medkänsla och se hela människan. Tyck inte synd om personen! (se krönika om medkännande) för då dömer du den personen som sämre än dig själv och skapar en distans som gör mer skada än nytta. För er båda!
Empati och hjärta: Vänlighet. Ett vänligt ord, en vänlig gäst. Kärlek till den du träffar. Förlåtelse till den grad att du inte dömer andra hårdare än dig själv. Medkännande. Att vara på samma nivå som den du känner med. Låt ditt hem andas gästfrihet. Låt det vara välkomnande först och vackert sen.
Beslutsamhet och Självmedvetenhet: Visa din vilja och den du verkligen är även i din generositet. Våga vara modig och därmed sårbar. Ge vägledning istället för råd. Generositet på den här nivån tar faktiskt mer av din kraft, så det kräver att du är starkare och tryggare som person. Betyder mer för mottagaren under en längre tid. En lärare som gör mer för en elev än lärarrollen kräver, en tränare som tar sig an någon av ungdomarna som är på fel väg.
Att göra skillnad: Insikt om att livet inte handlar om vad du kan vinna och få ut av världen, utan vad du kan göra för världen. Dela med dig av din visdom! Skriv krönikor. Var ledare i en förening. Var en förebild i ditt yrke. Bli mentor och gör skillnad. För dig själv och för andra.
Var en ljusängel: En “ängel” ger utan att förvänta sig det minsta uppmärksamhet. En hand på axeln för en okänd. Ett tänt ljus när någon dött. Ger kanske hemliga gåvor, till den som har svårt att ta emot, så att de själva kan se gåvans kraft och börja göra detsamma och därmed växa. Som sprider ljus, framförallt där det är mörkt. Utan att tveka. Maya Angelou var en sådan, henne har jag citerat förut. Stark integritet och enormt starkt ljus. Lillemor Groth, min andliga vägledare, vis, varm och generös. Björn Nattikho Lindeblad på bild nedan. Ja, jag känner faktiskt flera. Vem känner du?
Från Björn Nattikhos Instagramkonto Mitt i prick! Tack!
Kan man ge för mycket? Ja!
Om man ger alltför mycket utan att också ge sig själv, laddar man ur sitt eget batteri. Ännu viktigare; Om man ger för mycket av sig själv av fel anledning – blir det motsatt effekt. Generositeten som är tänkt att ge kraft och energi, i ett jämbördigt möte mellan givaren och tagaren urholkar istället den som ger och ibland även den som tar emot. Om man ger av anledningen att man vill ha uppmärksamhet, evig tacksamhet och skickar en fet tacksamhetsskuld, finns risk att det väcker egot istället om man inte får det tillbaka. Vrede, harm, svartsjuka och vid martyrskap (när man gör något fastän man faktiskt inte vill i hopp om t ex uppmärksamhet) sämre självkänsla och besvikelse. Det är inte heller till hjälp för någon om du offrar din glädje därför att andra lider! När du ger, ge för att du själv vill ge. Ge med glädje. Det är också en gåva.
Att ge för sin egen skull – är inte generositet. Det är något annat. Generositetens skuggsida. Det finns ett begrepp som stannat kvar i mig för evigt som beskriver just det. Hjälpnödig. Läs det igen. Hjälpnödig. Birthe Wallin, numera min mentor och mycket goda vän var vid tiden VD på Stadsmissionen i Malmö. Hon myntade detta begrepp och sa rättfram, så att många säkert hoppade till i förskräckelse:
- Vi kan inte ha människor som jobbar här som är alltför hjälpnödiga!
En hjälpnödig person riskerar nämligen att ta ifrån mottagarens dennes eget ansvar för sitt eget liv. Dessutom är det skevt med den ömsesidiga respekten, eftersom mottagaren ofta förväntas vara ett ”offer” och den som ger kan då få strålglans som den barmhärtige hjälparen. ”Hjälp-hjälten”.
Det kan till och med vara på sin plats att inse att man inte klarar av att ge. Än. När vi låter bli att lyfta fram någon, för att vi är rädda för att denne tar vår plats istället vore det ärligast att säga:
- Jag hade helt enkelt inte ett tillräckligt starkt ego för att hjälpa denne.
Att vara mentor ses av många som ett hedervärt sätt att ge av sig själv. Men det finns två motpoler av mentorskap! Det ena handlar om att ge, för att få uppmärksamhet och beundran i gengäld. Det andra om att ge för att man vill göra skillnad och inte bara för sin egen skull. Att mentorn också är beredd att ta emot och lära själv av den som är adept. I programmet Styrelsekraft matchade jag 155 mentorer med adepter under 4 års tid. Det blev med tiden väldigt tydligt att varje gång mentor-adeptskapet handlade om det senare blev det ett mentorskap som gav ett större djup och avtryck. Jag lärde själv för livet.
Vi kan inte älska oss själva om vi inte älskar andra.
Vi kan inte älska andra om vi inte älskar oss själva.
Men en självisk kärlek till oss själva gör oss inkapabla att älska andra.
Att älska oss själva börjar med att ta emot livet som en fantastisk gåva och som någonting oerhört gott. Inte på grund av vad det ger oss, utan på grund av vad det gör det möjligt för oss att ge andra.
Caroline Myss
Generositet är ett uttryck för andlig mognad. Din intuition och generositet utvecklas i takt med din personliga kraft. Ju tryggare och starkare du är i din självkänsla, desto lättare har du för att ge frimodigt och villkorslöst (utan att förvänta dig något alls i gengäld).
Att tacka för att man får ge! Det är generöst att kunna ta emot någons gåva. Träffar du på människor som när du ger dem komplimanger, eller säger något snällt inte kan ta emot det? De viftar bort det, eller förminskar betydelsen. Gör inte likadant själv. Våga ta emot, så växer även du. Säg tack. Det räcker så fint! Det finaste är när personer som ger, inser att det är så. De kan ibland höras säga – Tack för att jag fick ge!
Att ge det som behövs av den andre, inte vad jag behöver eller förmår ge.
Det finns en så sorglig visa om den gamla kvinnan som väntar på sina 4 vuxna barn till sin födelsedag. Hon har dukat fram finporslinet. Gjort allt så vackert hon kan och väntar på dem. Sen ringer de en efter en och säger att de tyvärr inte kan komma. Hon sjunger:
-Ja jag förstår – ni kan inte komma ifrån, det är så mycket som ju måste hinnas med. Men nej, åh nej, det gör ju ingenting.
Hon dukar ifrån ett kuvert i taget på bordet, och till sist är bordet tomt. Den skär verkligen i hjärtat när jag hör den sången. Det hon behövde få, var en stunds prat och en stilla stund vid kaffebordet. Vad hon fick, var kanske en mixerstav eller någon annan present som kanske var dyrbar i pengar.
Att ge sin sista skärv – sa Jesus från Nasaret. Ett par rika personer kastar ut några mynt åt de fattiga på sin väg ut ur templet och är sen färdiga med sin ”generositet”. En av de fattiga kvinnorna sätter sig istället bredvid den fattigaste och delar med denne sin sista skärv. Vem av dem är starkast och visar genuin generositet? Det är en gammal biblisk historia som ständigt är aktuell. Hon visade att hon var en medmänniska på samma nivå. Hon gav med respekt. Jag gjorde något liknande för några år sedan. En kvinna kom på perrongen och bad om pengar till mat. Jag hade inga pengar, men log och tog upp min matsäck med två smörgåsar. Jag tog upp dem och gjorde en gest att hon gärna fick den ena om hon ville. Hon tog emot och log. Tåget kom, och jag gav mig iväg. Jag såg henne genom fönstret och hon stod rakryggad och åt sin smörgås. Jag också. Tacksam för att hon tog emot min enkla gåva.
Du behöver INTE berätta om det du ger. Tvärtom. Ta som tumregel att det är upp till den andre att berätta och då bara om den själv vill. Detta gäller även företag och institutioner!!
Uppmärksamhet och uppmuntran. Två gåvor som är helt fantastiska att få ta emot. Sven Melander berättar i stjärnorna på slottet om sin mamma som gav honom just dessa gåvor. Hon lyssnade på hans berättelser. Hon lyssnade på hans idéer och sa med emfas att det där, det kunde hon se honom som. Dalai Lama berättar också om sin mamma som var generös och godhjärtad. Hon gav honom trygghet under tidiga år som gav honom många lärdomar i livet.
Generositet i tyst handling och inte bara i ord. Själv växte jag upp med en mor som gav mycket. Både värme och kramar, men också uppmärksamhet, varma bullar och vänlighet. Dessutom visade hon sin generositet i praktiken. När det kom besök var det såklart kaffe och hembakt och en liten pratstund om det önskades. När hantverkarna kom över middagen var de självklart medbjudna till matbordet. Mina och syskonens vänner likaså. Det räckte alltid till den som kom. Både mat och en stunds omtanke. En av mina finaste vänner skrev när min mor gick bort: Det var verkligen speciellt att hälsa på hemma hos er i Kåphult.
Min far är också generös. Han snickrar, hämtar ved och tar fram brädor till byggen. Han har kört flera flyttlass genom åren och har alltid backat upp oss när det väl gällde. Dessutom var han generös med pengar. Inte på det sättet att han bara gav bort dem. Gåvan han gav var större än så. Han hjälpte oss så att vi kunde tjäna ihop pengar själva till det vi behövde och hjälpte oss att bygga vår självkänsla istället. Men den gången när jag skör ekonomiskt och i skilsmässa, var han den som förstod att jag behövde ett stöd utan frågor. Det betydde enormt mycket för mig på så många sätt.
En av de absolut svåraste gåvor som finns att ge. Att ge den andre eget ansvar för sitt liv, fullt ut. Om någon har ett destruktivt beteende, kanske dricker och inte kan sluta. Då kan den yttersta generositeten vara att ge den andre friheten att leva sitt liv på det sätt denne väljer. Samtidigt vara tydlig med konsekvenser av vad det ”fria” valet kan ge i relation till dig. Om du dricker, kommer du ej att komma in hos mig, eller jag stanna kvar i huset. När du är onykter, pratar jag inte med dig. Om du är elak mot mig, kommer jag inte tillbaka. Ja – det går djupt. Men som alla pelare på vägen till ett långsiktigt välmående – de finns där av en anledning och de indikerar en livsresa!
Vet du fortfarande inte vad du kan ge? Här är en enkel lista:
- Håll upp dörren.
- Le.
- Säg ett vänligt eller uppmuntrande ord.
- Ge en komplimang. Säg tack om du får en komplimang.
- Lyssna utan att avbryta.
- Ring när din intuition säger dig att göra det.
- Se människan du möter i ögonen.
- Be för människor som har det svårt och skicka dem kärlek. Gärna konkret i form av ett brev.
- Förlåt andra och dig själv.
- Laga mat och bjud en vän. Baka en kaka och dela med dig.
- Låt bli att fälla hårda domar över människor du inte känner.
- Börja och sluta dagen med tacksamhet över att du antingen får ge, eller ta emot.
Vet du ändå inte vad du ska göra? Gör då det som författaren och nunnan Sister Joan Chittister svarade en vilsen student som kände sig överväldigad av all nöd i världen.
Gör någonting.
Så med andra ord: Börja där du befinner dig. Inse att det inte är meningen att du ensam ska lösa alla problem. Gör vad du kan. Det är otroligt ”smittsamt”. Prova får du se. Ge med glädje! Starta en ”ge-vidare” kedja. Skriv ett brev. Ring en vän du inte pratat med på länge. Var generös mot dig själv. Var kreativ. Dela med dig av det du lär dig. Skriv en krönika 😊. Bara för att jag vill. Och för att det ger dig glädje att skriva den.
Hjälp mig krossa myten av att man blir lycklig av att behålla allt för sig själv
Att ge är inte att dö en smula. Det är att bli levande. Det är vår uppgift i livet.
Flera delar i texten är starkt inspirerade av Caroline Myss böcker. Särskilt Kraftens osynliga väg. Ingen kan växa, utan att vara generös. Allt du gör har betydelse. Hennes böcker och texter berikar mitt liv!
TACK för att du ville ta emot min gåva. //Birgitta