33 Hur vi ser färger, säger mer om oss än vi tror. Eller Färger berättar något om oss själva när vi lär oss språket
Krönika 33
Handlar om färgernas språk.
Under några krönikor framöver kommer jag att fokusera på färger. En färg i taget, kommer jag att gå igenom, tills vi så småningom har en hel regnbåge av färger. Jag ser fram emot att skriva, därför att jag vet att jag kommer att lära mig mer längs vägen. Jag hoppas att du kommer att göra detsamma. Det är bra! Därför att när vi förstår mer om färger och hur vi uppfattar dem, förstår vi också oss själva – ännu lite mer. …och därmed varandra 😊.
Vill du hellre lyssna på min krönika - gör gärna det!
Krönika 33 handlar om HELHETEN vad gäller hela färgskalan. De kommande krönikorna kommer jag att gräva ner mig i respektive färg. Idag blir det exempel på fysikens grundlagar. Färgsystem och koder. Konstnärer, grundfärger och färg-glädje. En översiktlig helhetsbild.
OBS – att jag INTE refererar till en känd bok som stundtals ger en skev bild av att vi ÄR en färg. Boken ”Omgiven av idioter” visar på mönster om oss själva och andra som det kan vara bra att få syn på. Däremot att någon ÄR en färg! Ja det blir så tokigt att det blir riktigt roligt. Tänk själv – haha -där går en blå smurf! Eller en gul Minion. Eller en Grön Hulk. Eller en röd Arg filur. Nej, det stämmer ju inte. OM vi skulle VARA en färg, så är vi snarare ALLA regnbågar inuti med HELA färgspektret, snarare än ”enfärgingar” som praktiskt går att stoppa in i ett av fyra fack. Ett rött, ett grönt, ett blått och ett gult. Huga! Sanningen är att INGEN människa får plats i ett sådant fack.
Ingen människa ÄR en färg! Collage B Bobergh
Svart eller vitt? Hm. Även metaforiskt, så kan det vara bra att stanna till här en stund. Om livet, vore svart eller vitt, av många metaforiskt tolkade som rätt eller fel. Vore det egentligen så enkelt och vilsamt då? Eller blir ”svart eller vitt” snarare trist och tråkigt i längden? Nja – säger någon. Det finns ju en enorm gråskala däremellan. Ja, det stämmer. Det finns till och med en film, med titeln ”50 nyanser av grått”. Men tänk efter en stund till. Vill vi verkligen bara ha en gråskala mellan svart och vitt? Personligen vilar jag hellre i tanken att utgå från färgskalan först. Att vi när vi lever fullt ut utgår från och vilar i alla regnbågens färger. Sen finns svart och vitt, som mörkare eller ljusare nyanser av alla regnbågens färger.
Du får välja mellan 50 nyanser av grått, ELLER tusentals nyanser av grönt.
Vilket väljer du? Och var hittar du dem?….och hur påverkar det ditt mående?
Färger är som ett språk, som en del talar mycket väl och andra inte skänker en tanke åt. Tänk då att allt i naturen är skapat av en anledning. Så även våra färger. Färgerna går dessutom djupt in i våra sinnen och skapar minnen som ibland varar för evigt. Tänk efter en stund. Visst kan du med säkerhet lyfta fram färgen på något i ditt rum, eller i ditt hem när du växte upp? I mitt första egna rum fanns det tapeter med rosa blommor på, vars konturer jag brukade följa med fingret. Min älskade morfar sydde en lent sandfärgad mysdress som jag älskade, och än idag kan exakt bestämma färgnyansen på. Och tänk - jag hade ett par strumpor som jag fullkomligt älskade, just därför att de var så knalligt blå och gul-randiga och inte kunde missas av någon! Dessutom hade jag som liten ett par knallröda tofflor som jag klampade kring i överallt.
Gissa därför om det var lätt att köpa ett nytt par knallröda tofflor, när jag plötsligt fick syn på dem i en affär på Lilla Torg för ett tag sedan. 😊 Det jag köpte var ju inte bara ett par tofflor, utan barndomsminnen, glada tillrop och busiga tilltag. Det röda i tofflorna var ”linan” till långtidsminnet.
Den röda färgen kopplade till långtidsminnet.
Vitt påverkar oss allra mest när det är mörkt. Det säger sig självt. När det är mörkt/svart i ett rum, och du tänder minsta lilla ljus så finns det ett hopp. Vitt är hoppets färg, det kommer med ljus och änglar om du så vill. 😊
För säkerhets skull är det bäst att lyfta fram att varken svart eller vit är egentligen färg. Men dessa båda ”mörknande” eller ”ljusnande” nyanser påverkar definitivt våra sinnen och har självklart sin plats i en krönikeserie om hur färger påverkar oss.
En intressant detalj när det gäller vitt är att oavsett vilken kultur eller religion man tittar på så symboliserar färgen alltid fred. Eftersom det är vitt som kombinerar alla andra färger, anses det också som en symbol för fullständighet och jämlikhet.
Tack vare det kan vitt lugna oss, men även inspirera oss till förändring. Vi talar ofta om ett oskrivet, vitt, blad när vi menar en nystart. Vitt kan alltså hjälpa dig att förmedla nya tankar och idéer. Själv vet jag inget bättre, än att sitta med ett stort A3-block (Japp – det finns sådana!) framför mig, tillsammans med en bunt färgpennor och en workshop som jag ska börja skissa idéer på. Kreativitet är bara förnamnet! Samtidigt vet jag att mången författare och konstnärer har suttit och stirrat på …ett tomt vitt blad och känt det motsatta. Som sagt. Färger påverkar oss!
På ett sjukhus är vitt tänkt att vara vilsamt. Ändå är det just den vita ”jävla” färgen på alla väggar som hos några manar mörkare minnen att komma fram, från alltför långa sjukhusvistelser. Vitt utan kontrast blir som ett snöhav. Det blir svårt, eller rentav omöjligt att fästa blicken när allt är vitt. Det finns en anledning att samernas vackra kläder är så färgrika. De behöver bryta av mot allt det vita.
För ett tag sedan när jag var ute och körde bil i riktigt tät dimma, försvann alla referenspunkter. Den som någon gång kört eller gått vilse i dimman vet vad jag talar om. Det är läskigt på riktigt och otroligt påtagligt. I Ystad upplevde jag en gång fenomenet ”dimma som rullar och väller in”. Det tog mindre än tio minuter och sen var hela landskapet borta! Det glömmer jag aldrig!
Ja - Färger och kontraster, ljus och mörker talar om för oss var vi befinner oss på jorden.
Vi mår allra bäst när balans råder mellan vitt och svart.
Något kort om svart. Det är mörkt. Det är också nödvändigt för att uppnå balans!
Svart är i den här delen av världen den dominerande färgen på begravningar. Även historiskt har den varit reserverad för just sorg. Idag förknippar vi svart också med styrka, formalitet och makt.
Svart har traditionellt sett förknippats med sorg och har under större delen av 1900-talet ansetts högst opassande på en sådan lycklig tillställning som ett bröllop. Både för brud och gäst. För drygt hundra år sedan gifte sig faktiskt majoriteten av de svenska brudarna i svarta brudklänningar. Det var den finklänning man hade, och att man dessutom kunde använda den vid begravningar gjorde den bara mer användbar.
I filmer, böcker och musik ser vi ofta att ondskan representeras av svart: genom kläder, symboler och tillbehör. Vi använder också svart för att beskriva sådant som har negativa antydningar: svart humor, svarta listor, svart marknad och svarta får. Därför kan det tynga ner oss.
Färger påverkar oss mer än vi tror. De påverkar både kropp och knopp!
W. Kandinsky var tidigare sedd som den ”förste” abstrakte målaren som verkligen använde färger på ett annat sätt än för att ”avbilda verkligheten”. Han skrev:
”Färger äger en oerhörd alltför lite känd kraft att påverka den mänskliga kroppens organism i dess helhet”. Det hade han ju rätt i.
Numera har Moderna Museet i Stockholm en utställning av Hilma af Klint. Hon var faktiskt flera år före honom, men eftersom hon inte ville att hennes målningar skulle visas i sin helhet förrän minst 20 år efter sin död, tog det ett tag för hennes målningar att bli lika kända. MEN, när hennes målningar visades på en utställning i anrika Guggenheim-muséet slogs ett nytt publikrekord där för 3 år sedan! Det säger något om kraften i hennes målningar och inte minst – hennes former och färger!
Hilma af Klint:
” Jag har aldrig målat för att bli berömd. Jag målar för att förstå universum.”
Hilmas 3 altartavlor är en sammanfattning av 193 tavlor. Regnbågstrappan ser ut att leda upp till en gyllene sol. Den svarta verkar gå till underjorden. Den sista är kanske mest gåtfull. Vad ser du själv?
Bilderna är egenhändigt fotograferade ur boken Hilma af Klint: Kartor över osynligheten av Ylva Hillström och Karin Eklund.
Altarbild 1 Hilma af Klint
Altarbild 2 Hilma af Klint
Altarbild 3 Hilma af Klint
En utmärkt film om Hilmas liv, som är en spännande historia kan jag varmt rekommendera;
Art History Hilma af Klint. Dessutom har i dagarna en spelfilm om henne haft premiär med Lena Olin i en av huvudrollerna och hennes dotter i den andra. Hilma abstrakta målningar i starka färger och mönster, där visar hon hur allting hänger ihop i universum. Hennes tavlor påverkar oss således på mer än ett sätt. Jag tänker personligen. Wow! Att färger faktiskt är en del av universums språk. Så självklart! För den som är intresserad av färgspråket öppnar sig en hisnande tanke….svindlande nyfiket.
För den som vill ha lite mer fakta när det gäller färger, så kommer det här.
Vad är färg enligt fysiken? Färg är rörelser och vibrationer! Det mänskliga ögat uppfattar rörelser som ger en färg. Det är små elektromagnetiska vågrörelser med en hastighet om 300 000 km/sekund! (så det går ruggigt snabbt med andra ord….) Tapparna i ögats näthinna tar emot dessa vågrörelser och skickar dem till hjärnan där vi uppfattar dem som färg. Däremot är vår uppfattning av ”vilken” färg det handlar om olika. Kanske minns också du som jag olika ”trätor” i ungdomen. Gånger då jag envist hävdat att något är grönt, och den andre lika tvärsäker att färgen självklart är turkos. Vi har egentligen båda rätt, eftersom vi beskriver vår egen uppfattning så som vi ser den.
Färger är en universell energi, vilket innebär att det är samma vibrationer i hela världen. Ljuset har en färgtemperatur. Den mäts i enheten kelvin (K). Riktigt stark sol i fjäll eller hav, har en hög K på 10.000. Medans solnedgång eller ljuset av en glödlampa är lägre än 2-3000 K. Detta vet alla fotografer som lärt sig ställa in bländare manuellt. Då fick man på förhand kompensera bildens ljus för att få åtminstone en ok bild. Sådant sker numera automatiskt, men ni ska bara veta vilken lyx det faktiskt är med denna automatik.
Vitt solljus innehåller alla färger. Med hjälp av ett prisma och ett vitt papper, kan du få fram de sju färger som finns i regnbågen. Isac Newton som förklarade färgernas fysik, kallade sju primära färgerna; Rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett. Han var den förste som systematiskt studerade ljusets brytning i kristaller och prismor.Redan 1666 gjorde han ett sådant experiment endast 23 år gammal. Newton är mest känd som matematiker och astronom. Det färre vet och tänker på är att han var djupt intresserad av ockultism och astrologi. Det var han inte ensam om, utan delade med flera lärde. Det är värt att notera vad som faktiskt lyfts fram (eller inte) till eftervärlden av dem som skriver historien. Kanske är vi ”rädda i onödan” för det som är okänt och svårt att förklara med vetenskapen?
Goethe var förutom författare också erkänd färgteoretiker. Han arbetade med sin färglära i 20 år och kallade den ändå för ”Ett utkast till färglära 1810”. Den innehåller 920 numrerade iakttagelser och synpunkter på färg som påverkar forskningen än idag.
Kan vi se och uppfatta alla färger? Det mänskliga ögat uppfattar färg i våglängdsområdet 400-750 nanometer. Det gör att de flesta av oss inte kan uppfatta starka färger som ultraviolett (närmst utanför violett) och infraröd.
Det är med färg som vinprovning. När vi ser och tränar oss på att uppfatta färger under en längre tid kan vi uppskatta och se allt fler nyanser. Tänk bara på hur många färger grönt det finns i en djungel! Man kan verkligen kalla det en kaskad av färger. Tänk då, att vi ändå inte uppfattar mer än en bråkdel av nyanserna jämfört med dem som boendes i djungeln tränar sitt öga för att skilja på ätligt och oätligt i djungeln.
Här är Färgläran! Grundfärger, sekundärfärger och tertiärfärger –Kommer du ihåg?
Det finns 3 grundfärger. Gul,(12) röd (4) och blå (8). Sätt ut dem som i en triangel.
Blanda de tre grundfärgerna och du får 3 sekundärfärger.
Blanda gul och röd – Orange (2)
Röd och blå – Violett (6)
Blå och gul – Grön (10)
Blanda grundfärger och sekundärfärger med varandra och du får 6 tertiärfärger.
Blanda röd och Violett – ger Magenta (5)
Violett och Blå – ger Kungblå (7)
Blå och grön – ger Turkos (9)
Grön och Gul ger – Oliv (11)
Gul och Orange ger – Guld (1)
Orange och röd ger – Korall (3)
Utmärkt foto från Annasatelje
Kandinsky: Färg har en psykisk kraft, som framkallar själsliga vibrationer.
Det vi tar upp i kroppen via ögat och hjärnan, påverkar oss även mentalt.
Att något påverkar oss mentalt kan låta klurigt. Men låt mig uttrycka det enklare. Färg åstadkommer en stämning. Vi tycker om olika färger, eftersom de ger oss associationer till tidigare upplevelser. De kan också förstärka, det varma och det kalla eller om du så vill; Det mörka och det ljusa inom oss. Vissa färger gör oss glada och lyfter oss. Andra påverkar oss på andra sätt. Vad, eller hur vi tycker om olika färger kan ändras med tiden. När jag var yngre hade jag väldigt svårt för turkos. Däremot älskade jag gult! Numera älskar jag blandningen av färger, men skulle inte klä mig i alla.
Det finns ingen absolut sanning om färger. Det innebär i praktiken, att vi uppfattar färger olika. Du och jag kan se samma sak, men som jag skrev tidigare, så uppfattar vi färgnyansen olika. Man säger faktiskt att färger är objektiva. Hur vi uppfattar och påverkas av färger beror på vår uppväxt, vilken tid vi lever i och vår miljö som vi vistas i. En person som lever i djungeln, kan alltså uppfatta fler gröna nyanser, än en person som lever i betongstaden.
Vilka färger vi tycker om, eller gillar, kan ge oss viktiga ledtrådar till oss själva. Att jag älskar rött, säger en del om mig. Att jag inte gillar turkos säger också något om mig. Det handlar om att lära sig språket, och att våga lyssna på de ledtrådar som faktiskt finns där. Det finns många läror som vill hjälpa oss på vägen. Som visar på mönster, nycklar och koder.
FÄRGterapi är ingalunda en ny vetenskap. Egyptierna uppges ha byggt tempel där färgläkande utövades. Solljuset passerade genom färgade ädelstenar som rubiner och safirer och lyste på de människor som sökte läkedom. Man använde också pulvriserade ädelstenar som botemedel. Gul beryll ansågs till exempel bota gulsot.
Nei Ching en medicinsk tidskrift cirka 2000 år gammal, beskriver hur man använde färg för att avgöra hur någon mådde. Det står att läsa: När de inre organen är gröna som kungsfiskarens vingar, är de fulla av liv. Är deras färg grön som gräset, saknar de liv. Detta för 2000 år sedan!
Som färgterapeut i dagens samhälle är målet att rätta till obalans i kroppens inre energi. Vi kan rådas att äta mat med speciell färg, vi kan använda kristaller i olika färgskalor och vi kan få färgterapi via färglampa, eller vistas i färgrum där personen exponeras för utvald färg. Det kan också handla om att få ljusterapi, vilket ju idag är mer allmänt känt för att förebygga eller underlätta till exempel vinterdepressioner. Då exponeras man under en tid och återkommande med kraftigt vitt ljus. Själv la jag mig i min ungdom (ännu ovetande om bieffekter) i solarium på vintern, och även om det inte gav tillnärmelsevis samma effekt som en riktig sol kommer jag ihåg att jag kände mig piggare efteråt.
Kanske har någon av er en sådan aktningsvärd ålder att ni kommer ihåg att det var populärt på 80-talet att göra en ”färganalys”? Man satte sig hos en snabbutbildad färganalytiker, ungefär som hos frisören. Dock med en starkare lampa (läs onådig iskall provrumsbelysning rakt upp i nyllet!) Då fick man veta vilka färger som passade bäst till ens personliga hudton. Något som kan vara riktigt praktiskt, då en del faktiskt ser piggare ut i kalla cerise och turkosa färger som hör till vintern, medans jag och många andra passade betydligt bättre i de färger som finns i vårens skala. Andra hörde till hösten eller sommaren. ”Jag var vår”. Det innebar alltså att jag skulle välja färger på mina kläder som jag kunde hitta i naturen om våren. Allehanda ljusa bruna färger som till exempel khaki och sand. Äppelgrön och varma pastellfärger som korall, och ljusgul och ljust orange- En speciell rostfärg och om jag minns rätt, en vinröd nyans. Nog var jag lite skeptisk, men det funkade faktiskt. Det bästa tipset var att man skulle tänka som ett barn igen – och bara gå på känslan – det HÄR plagget med den här färgen gillar jag. Då var det alltid den rätta när jag jämförde det som köpts med färgkartorna. (som min morfars sandfärgade mysdress som jag ju älskade)
Så tillbaka till rubriken igen, hur påverkar färger oss? Jo. När vi ställs inför olika färger i situationer fungerar vi alltid enligt samma ordning. 1.Känna – 2. Tänka – 3. Vilja. Med andra ord:
Först känner vi (Intuition)
Sedan tänker vi. (Intellektet)
Sedan väljer vi hur vi agerar (Beteende).
En tränad färgterapeut, eller inredare som ska råda till rätt färgval utvecklar denna intuitiva förmåga. (1) Det gör att de faktiskt kan känna in vilka färger som harmonierar och hör ihop. Vilka som skapar en distraktion och vilka färger som kan behöva ändras för att skapa önskad effekt. De förstår och talar helt enkelt färgspråket!
Men även vi vanliga kan välja att träna upp vårt öra för färgspråket. Genom att stanna upp och tillåta oss att känna in vad färgen vill säga oss. Oavsett hur tränade eller otränade vi är (eller intresserade av att lära oss mer om oss själva) så påverkas vi defacto av olika färger! Är du skeptisk till att du påverkas av färger? Ok – låt oss gå till evolutionsläran.
Färgernas evolutionära betydelse en snabb överblick
Rött väcker oss! Vi upptäcker skador lättare därför att vårt blod är rött. Trafikljuset och bromsljusen är röda av en anledning. Hallå! Kolla hit. Se upp! Det är den första färgen vi kan uppfatta som barn!
Orange är värme och passion. En varm och glödande färg mittemellan den röda intensiteten och den gula glädjen. Det är rörelse och Energi som väcker och flödar. Var försiktig är budskapet, därför är skyddsvästar och koner ofta orangea, eller brandgula som färgen kallades förr.
Gult kommer med optimism och glädje och lyskraft. Det driver och ger fokus på det som är viktigt för oss. Solen är gul och precis som med alltför mycket sol kan det vara klokt med lagom mycket gult. Gult får oss att göra saker snabbare. Ett rapsfält piggar faktiskt upp sinnet!
Grönt är växande, harmoni och hjärta. Det gröna i naturen. Tänk att du åker förbi rapsfältet och plötsligt kommer det gröna fältet och du kan vila blicken och känna vilsamhet. Grönt är också lättast för ögat att uppfatta, därav grönt ljus i trafiken!
Turkos talar tydligt. Turkos är defacto färgen alla kan se. Även färgblinda kan uppfatta turkos. Det gör att det är en bra färg för sådant som behöver uppfattas klart av alla. Den turkosa kusten i södra Frankrike lockar till drömmar och våta bad. Vi andas och talar lättare.
Blått signalerar lugn och trygghet. Blått får pulsen att gå ner. Himlen och vattnet är olika nyanser av blått. Vi andas lättare. De flesta sovrum som inte är vita har blå väggar för att ge ro. Blåa är blåbären, annars gillar vi inte blå mat som förknippas med mögel.
Violett för koncentration och noggrannhet. Intelligens och kunskap och erfarenhet. Blandningen mellan det röda som väcker och inspirerar tillsammans med det blå gör att violett ger ett visst lugn och vad jag kallar visdom och senioritet. En lägre takt.
Extrema känsloyttringar har ibland färger till hjälp. Att se rött. Vara Grön av avund. Det svarta fåret. Att vara ute i det blå. Ser du en röd tråd….:) Med en färg blir beskrivningar av känslotillstånd lite tydligare. De kan synas betydelselösa, men de visar att vi intuitivt ser ett samband mellan våra känslor och de färger vi använder för att beskriva dem. Denna typ av färgassociation är förvånansvärt lika världen över.
Chakrasystemet och dess färger ger oss suverän kunskap om hur vi mår. Eller inte.
Det mest gedigna färgsystem som ger oss ett begripligt språk finns och är vedertaget i väldigt många kulturer. Det kallas för vårt Chakrasystem. I nästa krönika går jag in på vad det systemet innebär mer på djupet och hur vi kan lära mer om oss själva. Det är byggt enligt de energisystem som strålar i vår kropp. Varje energisystem är kopplad till en färg. Hur vi attraheras av, eller repellerar olika färger kan ge oss ledtrådar till vårt inre. När vi instinktivt ”o-tycker om” olika färger, kan det vara ett tecken på obalans eller blockeringar i färgenergiernas flöde genom kroppen. Det går att använda färger på livets alla nivåer. Fysiskt, mentalt, känslomässigt och andligt.
Slutligen. Varje chakra har en egen energi och en egen färg. Jag ser kartan – som chakrasystemet faktiskt utgör som en klok väg för personlig utveckling. Lättast är att närma sig dem en färg i taget- och att använda färgen varje chakra representerar till en kod. Ett språk. Mer om det i kommande krönikor. TACK för att just du har läst ända hit. Kanske har du delat krönikan med en vän? Inget gör mig gladare. Kram Birgitta