Krönika 41 TURKOS. Att hitta din egen röst – med integritet, respekt och kärlek. Eller Uttryck dig väl och gör intryck på riktigt.  

Krönika 41 Turkos

Vill du hellre lyssna på min krönika - gör gärna det!

41 Min egen röst med Integritet Respekt och kärlek
Birgitta Bobergh

Tänk om vi kunde läsa varandras tankar… Fy sjutton tänker jag! Dels hade det varit kämpigt med tanke på den mängd tankar de flesta av oss kan producera. Jag har hört de flesta tänker mellan 12000 och 70000 tankar på en dag. Sannolikt ett virrvarr av tankar som virvlar likt ett trådnystan med olika ände och startpunkt. Nej – jag tänker att ambitionen med att hinna med mina egna tankar, kan räcka gott att fokusera på. Varför detta resonemang om tankar? Jo – därför att dina tankar påverkar ditt uttryck och det du säger. På flera sätt. Tänk på vad du tänker innan du säger en del av det du tänker.

Dagens tema är turkos till färgen. Vi talar om Energi-punkten mellan hjärtat och hjärnan, nämligen halsen och halschakrat om du så vill. Här uppfattas vibrationer av alla de slag från omgivningen och dem du möter och dig själv. Halschakrat fungerar som en ”kopplare” och kan omvandla dina intryck till uttryck. Uttryck handlar om mer, än bara ord och kommunikation. Det handlar om den fria egna viljan som utgår från DIG. Halschakrat vill använda vibrationen för att hitta sanningen inom dig. Demonen är lögn. Lögner får oss att låta falskt. Ärlighet visar vägen och det turkosa energicentrat mår bra av sång, hummande, vänligt tal och rent fysiskt nackmuskler som bär upp halsen och gärna varm dryck som värmer inifrån.

När man känner en rädsla att uttrycka sig fritt och visa sin egen vilja, kan det visa sig på olika sätt; med hosta, harklingar, gäll röst, röst som tystnar helt eller delvis, ständigt pladder utan riktning, osäkerhet, heshet, osagda ord i att det stockar sig i halsen. Lögner både vita och svarta trillar lätt ur munnen. Det kan visa sig genom att när jag börjar berätta om en händelse som inträffat och börjar hosta, så kan det vara så att jag vid den händelsen av olika anledningar inte sagt vad jag faktiskt tyckte.

Ett underskattat sätt att uttrycka sig starkt är – tystnad! Tystnaden kan dåna. Tystnad kan vara den mest öronbedövande kommunikationen. Någon som talar på ett möte tystnar plötsligt. En vän slutar höra av sig. En ungdom ute på vift svarar plötsligt inte på dina sms. Konversationen runt ett matbord tystnar och alla skruvar på sig. Någon vägrar att tala med dig fastän ni är i samma rum.

Tystnaden kan också vara vilande. På en täljkurs som jag höll i för några dagar sedan, gick det plötsligt 10 minuter utan prat. Det var en vilsam tystnad med tio kollegor som satt tysta bredvid varandra. Försjunkna i uppgiften att tälja och med fokus på det de hade för händerna. Den typen av tystnad är ovanlig i grupp. Framförallt i företagsgrupper. Det de fick med sig, förutom en egentäljd häst, var energin som skapade av lugnet i gruppen. Den stannade sannolikt kvar längre och gav ett djupare intryck.

Egenvald tystnad - när du vänder dig inåt och själv väljer att lyssna. Det kan kännas ovant men kan absolut tränas upp. På en utbildning jag deltog i för några år sedan, bodde vi på ett Kloster i Frankrike med vissa tystnadsregler. Under kvällsmålet fick vi inte prata med varandra. Vi var således 50 personer i matsalen och ingen sa något – alls!  Ovanan inför tystnaden som följde gjorde den i mina öron, öronbedövande första kvällen. Men när ovanan att lyssna inåt istället för utåt landat in och vi slutat fnissa bort obehaget det gav, så lugnade det sig på insidan. På slutet av veckan längtade jag efter middagens stund, då jag fick vara en stund för mig själv och samtidigt i stillsam och vacker samvaro med andra utan ord.

Meditera – är att lyssna inåt i allra högsta grad. Att lyssna på sitt inre handlar om att stilla dig och att träna på att stilla sina egna tankar. Åtminstone några av dem. De högljudda får ge vika för de lågmälda. På samma utbildning (som för övrigt heter Resan inåt och ges av Mil Institute) startade vi dagen med att sätta oss i kapellet. Vi landade in och satt rätt upp och ner i cirka 20 minuter. Det var svårt till en början, men självklarheten och enkelheten i ”att bara göra det” gav mersmak. Numera mediterar jag varje dag och jag tänker att fröet till vanan lades där. I tystnaden. Krönika 10 Att stilla sig och hitta sin pausknapp – ger några tips.

Om fler människor skulle tälja – hade terapisofforna slitits mindre. Ernst Kirchsteiger

Utan tal gäller det att lyssna mer uppmärksamt
När mor drabbades av stroke och 4 års följande afasi kunde jag betrakta mig själv och människorna runt henne. För min egen del var det ledsamt i början. Det fanns så mycket jag ville säga – och höra från henne – veta. Hur hon hade det där inuti? Hur hon mådde? Om hon kom ihåg vad som hänt? Om hon hade ont, hade ångest eller var ledsen? Till sist tystnade det talade ordet som ville komma fram, och jag kom in i en vilsamhet där jag valde att tänka att hon kunde höra mig, och förstå det jag sa. Jag valde att ha henne så levande som möjligt och mycket kärleksfullt betrakta hennes svar utan ord. En gest, en klapp på kinden, en blinkning i samförstånd, händerna som fördes på olika sätt och betydde olika saker. Ett finger mot spisen frågade far om han stängt av plattan. Ett lutat huvud mot egna handen att hon var trött. Vi lärde oss tolka hennes o-ord och berikade kommunikationen oss emellan med andra medel och sinnen. Fortfarande beundrar jag min fars tålmodighet som tolkade hennes små små gester och berättade för oss och de som kom och skötte om henne vad de betydde. Jag tänker också på en av assistenterna som jag tror mor tyckte mycket om. Han var bara där, vänligt och hjälpte henne. Ändå verkade de tala med varandra på ett helt annat plan och ha en rik dialog.

Kommunikation är EN del i ditt uttryck. Fem saker som bidrar till KLOK Kommunikation.

  1. Inställning. Tillmötesgående.  

  2. Skicklighet (förmåga) att lyssna.

  3. Hög Grad av självtillit.

  4. Balans mellan ödmjukhet och tydlighet

  5. Vilja och Ambition att växa och lära

1.  Parternas inställning
Jag skulle vilja hävda att inställningen är huvudingrediensen i klok kommunikation! Detta gäller oavsett om du vill möta någon annan, eller möta dig själv. VILL du mötas? Är svaret ja och det gäller alla parter ökar oddsen för god kommunikation. Till-Mötes-Gående. :)

Vill du INTE mötas, eller är extremt avvaktande och håller distans, kommer du sannolikt inte att lyssna lika väl på den andre även fast de står framför dig rent fysiskt.

”Människor jag möter får först bevisa att jag kan lita på dem!” Vid en intervju för några år sedan inför ett samarbetsprojekt, frågade jag deltagarna om deras inställning till tillit och hur de skapar förtroende i nya relationer. Det spontana svaret från en deltagare överraskade mig – både för att det var ett oväntat svar OCH för det faktum att personen var så ärlig. Min erfarenhet är att den sällan uttalas, utan det är något man får erfara som vi fick. Personens inställning påverkade direkt och indirekt hela gruppen under projektet med sin ovilja att vara tillmötesgående.

Har jag en avvaktande, eller avvisande inställning till andra människor påverkar det deras inställning till mig. Framför allt väcker det en osäkerhet. Vågar jag göra mitt bästa? Vågar jag vända ryggen till? Vågar jag vara ärlig? Kan jag säga allt, eller ska jag hellre hålla tyst och avvakta jag med? Vilket ofta innebär att dialogen dör ut.
Vilka ord använder du? Är de dömande eller nyfiket betraktande? Är frågorna från start ifrågasättande, eller uppöppnande? Med vissa människor, lyfter deras vänliga inställning mig och jag vågar mer. Med andra som har en från början dömande inställning låser det sig och orden vrids och tolkas tokigt.

2. Förmåga (Skicklighet) att lyssna
Med mina år av samtal och utbildningar har jag kommit fram till att en av de mest underskattade förmågor i ett gott Ledarskap är att Lyssna. På riktigt.  Här är fyra nivåer.

Steg 1 – Jag hör det jag själv vill höra. Bisatsen är – men jag lyssnar inte fullt ut på det du säger.

Steg 2 – Jag lyssnar efter det jag ännu inte vet. Jag öppnar upp mitt lyssnande och lyssnar klart.

Steg 3 – Jag lyssnar med Empati. Jag lyssnar, och har vänliga öron på. Det innebär att jag lägger omsorg på att lyssna väl och för att ge tid att sätta mig in i det som personen berättar om.

Steg 4 – Jag lyssnar på djupet. (Deep listening) på ett sådant sätt att jag förstår, kan ställa uppöppnande frågor, följdfrågor och på det sättet kan vi komma på ett nytt perspektiv, se en klar bild eller vision och kanske en lösning om det var utmaningen från början.

Vilken nivå lyssnar du oftast ifrån?

Dela dessa fyra steg med vänner och kollegor!

3.  Grad av självtillit påverkar definitivt
Ju mer jag litar på mig själv och känner mig trygg med vem jag är, desto mer kan jag lita på andra. Så som jag beter mig mot andra, beter jag mig också mot mig själv. Ju högre självtillit och självmedvetenhet, desto högre tillit till andra människor. Tills motsatsen bevisats.
Är det naivt att tro att alla människor har goda intentioner? Lika naivt som att tänka att alla människor har onda ambitioner. När du litar på dig själv och ditt sätt att bygga relationer med kloka människor skapar det allt som oftast ömsesidig respekt och tillit.

4.  Balans mellan ödmjukhet och tydlighet
En av de finaste egenskaper jag vet, är ödmjukhet. Krönika 24. Om du har med ödmjukhet i ekvationen och ”bedömningen” av en annan människa du kommunicerar med, kommer du långt. Lägg därtill tydlighet och det är två riktigt starka bidrag till Klok Kommunikation.

Tydlighet är viktigt för att sätta gränser – ja! OCH med ödmjukhet. Innan vi dömer för hårt, kategoriskt och principfast, tänk på att ingen vet vad den vi möter har med sig. Men att ta ALLTförstor hänsyn till den andre personens ”bakgrund” kan i längden bli otydligt. Så sträva efter balans.

Ska man säga allt? Nej. Inte automatiskt. Gå först igenom dessa tre frågor: 1. Är det snällt? 2. Behöver det sägas – och av dig? 3. Gör det världen till en bättre plats? (eller gör det bara att DU mår bättre för en stund av olika anledningar?) Bara för att du vill höra din egen röst och känna dig betydelsefull är INTE en tillräckligt god anledning att prata på utan filter.

5.  Ambition att lyssna, växa och lära genom hela livet
Genom att regelbundet lyssna på och kommunicera med dig själv blir du bättre på att kommunicera med andra! Dvs när du förbättrar din förmåga och när du VILL lyssna på dig själv och tar in alla sinnen, röster och kroppsförnimmelser (emotioner) så lyssnar du även på andra.

På en konferens i veckan träffade jag kunniga personer inom psykiatrin. De talade om något som jag tänker har att göra med ovanstående rubrik. De VILL och har ambitionen att lyssna på vad som är det rätta när det gäller att avgöra vilken behandling som är bäst för patienten de möter – men de fråntas ofta möjligheten att tillhandahålla det de med sin erfarenhet förstår är det viktigaste för att patienten ska må bättre.

EN återkommande utmaning för många patienter landar i frånvaron av uttryck. De (och ofta människor runtomkring dem) trycker in allt fler intryck och hoppas må bättre – när de sannolikt skulle mått bättre av att stänga av ”högtrycket av intryck” och få ett helt annat lärande. Att både ta BORT intryck OCH skapa och uppmuntra möjligheter att uttrycka sig. Med ord. Med skapande.  

Att låta bli att skapa och uttrycka sig är som att stänga av en livsnerv.
Eller om du så vill, att stänga av knappen till din egen batteriladdare.

Att vara kreativ är ett praktiskt (handfast) sätt att lyssna på dig själv! När du målar, ritar, skapar, skriver, dansar – när du uttrycker dig på andra sätt än med ord, så ger du dig själv utrymme att höra vad du säger inombords. Du skapar ett uttryck. Jag är övertygad om att många av de utmaningar (naturligtvis INTE alla) skulle bli ett snäpp bättre om den som söker stöd parallellt får hjälp att uttrycka sig. Allra helst på ett kreativt sätt.

Balans mellan Intryck och uttryck.

  1. IN-tryck
    Vad är intryck? Allt som kommer IN till dig som dina sinnen och din kropp uppfattar. Ord, bilder, beröring, ljus, ljud, lukter, smaker, konst, musik, bilder osv.
    Idag ställs vi inför enormt många fler intryck än för bara några år sedan. Hoppa tillbaka några tioårs-steg till och fundera på vilka intryck din morfar ställdes inför, eller din mormors mormor. Hur många intryck och från vem och varifrån?
    1.      Vi ställs inför FLER intryck. Säkert finns det siffror, men låt oss bara konstatera att vi ställs inför FLER intryck den här tioårsperioden jämfört med den föregående och så har det pågått en längre tid.

  2. Vi ställs inför intryck från fler HÅLL. Det är inte längre bara prästen, föräldrar och kanske skolläraren, katesen och en och annan psalmbok som kommer med nyheter, regler och förmaningar även om dessa kunde vara starka!

  3. Den stora mängden intryck som dessutom kommer från en mängd olika flöden och håll gör något med oss. Lägg därtill att vi dessutom utsätter oss för fler intryck när vi egentligen har en möjlighet att pausa intrycken. Både medvetet, men framför allt omedvetet via vanor, mönster och sannolikt beroenden! Du kanske tänker att du är förskonad från beroenden? Lyckliga du. Min insikt när jag för fyra år sedan satte en mätning på min telefon, fick i vart fall mig medveten om att jag fyllde min lediga tid med att automatiskt plocka upp telefonen 63 (!!) gånger under en dag och planlöst scrolla för att se om något nytt hade kommit in. Från allehanda källor. Efter att ha skrivit krönika 31 om att vi ägnar allt mer tid åt Småttigheter, har jag blivit betydligt mer noggrann kring vart jag riktar min uppmärksamhet. Det är vilsammare för själen och framförallt känns varje dag betydligt mer meningsfull.

Vi trycker in fler intryck när vi egentligen mått bäst av att helt sonika stänga av dem. //Birgitta

UT-tryck
Vad är uttryck?
Allt som kommer UT från mig i form av ljud, vibrationer och brus. Det jag skapar med kroppen. Ord, bilder, uttryck och rörelse.

Om jag låter allt som jag tar in gå ”rakt igenom mig” utan eftertanke – så blir det “andras toner” som kommer ut från mig. Kopior av andras verk utan egen tolkning. Musik från andra utan egen tolkning eller inlevelse.
Att omvandla och balansera

Du är Omvandlare
Att omvandla intryck till uttryck handlar om att bearbeta (omvandla) det du tar IN på olika sätt och hitta ditt sätt att få UT det.  

Steg 1. BETRAKTA. Det första steget är att lägga märke till de intryck du faktiskt får. Använd dina sinnen och ta in det du ställs inför till fullo. Är de många? Pausa några av dem och välj bort om du kan, eller välj ut några om de är alltför många.

Steg 2. GÅ UNDAN. Antingen en stund, eller en längre. Det beror på vidden av dina intryck. Tillåt dig själv att göra så och våga ”stänga av” för nya intryck. Annars är risken att du får börja om.

Steg 3. BEARBETA dina intryck på DITT unika sätt. Det finns en uppsjö av möjligheter. Här handlar det om att du hittar dina egna sätt att bearbeta. Här är några:
Ställ frågor till dig själv. Klottra. Skissa. Skriv snabbanteckningar. Bygg lego utan ritning. Skapa en eftertänksam dialog med en person som kan konsten att verkligen lyssna. Rita. Måla fritt. Dansa. Promenera fritt. Spring utan klocka. Rensa ogräs utan plan. Gräv en grop. Låt naturen hämta in dig på olika sätt.

Låt metoden du väljer utgå från dig själv och vad du behöver just nu. Ta hänsyn till vilka intryck du fått och hur din energinivå är. (Läs mer om din personliga Energi i Krönika 35 orange)

Tre exempel som funkar för Birgitta Bobergh 😊
Alla metoder syftar till att ge dig någon form av omvandling av dina intryck.

  1. När jag har en hög energinivå och behöver bearbeta många intryck – kanske jag väljer att pysa ut lite överskott först och dansa loss ett par låtar i köket, för att sen ta till mig intrycken jag fått.

  2. När min energinivå är medelhög kanske jag istället väljer att gå en promenad, eller sätter mig med min ”scribble-anteckningsbok” där jag kan klottra fritt. Med hjälp av fria ord och skissade modeller och figurer låta pennan leda mig.

  3. Är jag extremt låg i energi kanske jag badar kallbad, mediterar eller sätter mig på en stubbe i skogen utan att göra något alls, för att först skapa lite ”luft” i systemet. Sedan kan jag hämta mitt skapar-block och fylla på med energi.

Intryck DIREKT till uttryck UTAN omvandling eller bearbetning.

Dina uttryck blir ”lika med” dina intryck om du hoppar över omvandlingen. Då tappar du det värdefulla i att ha riktat din uppmärksamhet på något annat för en tid. Ditt lärande. För livet.

Vi kan välja att omgående ”trycka ut – och vidare” det som andra uttrycker. Då är det såklart viktigt att omge sig med människor man tycker är smarta, eller beundrar. I bästa fall kan du då få någon att tro att det du säger sedan kommer från dig själv. I sämsta fall, kan du låta som en ”nicke-docka” där det andra säger blir det enda du själv kan eller mäktar med att uttrycka.
Du kanske undrar varför jag är så krass? Jo – därför att det kräver bearbetning att omvandla det du hör och tar in (dina intryck) till din egen röst. Bearbetning är som det låter. Ett arbete som behöver göras. Under en tid.

Ett exempel. Tänk dig själv att du varit på en resa med en mängd intryck som naturlig och önskad följd. Det är hur bra som helst. Sedan, när du kommer hem kanske du hoppar direkt på nästa arbete, och nästa och fyller dagen och kommande dagar med allehanda nya intryck. Till sist kommer den där resan du gjorde inte att ge dig några större lärdomar, eftersom du sannolikt rusat vidare och låtit bli att ta in på djupet vad du varit med om. Kanske skyndar du dig att lägga upp några vackra bilder, så att andra ska se vilka vackra och kanske häftiga intryck du fått? Det är inget fel i det – men fundera på vad som skulle hända om du också lät intrycken av din resa sjunka in, reflektera en stund och sedan skriva om tre lärdomar du dragit av dagarna du spenderat.

När du väljer att bearbeta dina Intryck och omvandla dem – LÄR du dig något.
Det är så du skapar mening och gör stunden meningsfull.

Att hitta DIN röst.
Att omvandla intryck till ditt uttryck handlar om att låta
både hjärna och hjärta vara med och medvetet välja vad du uttrycker. Att ta din uppgift som ”Omvandlare” på allvar. Att inte bara låta andras ord passera rakt igenom dig. Att göra arbetet med att bearbeta dina intryck och att koppla dem till det som är viktigt för dig på riktigt. Dina värderingar. Ditt hjärta. Din hjärna.  

Ta med HELA dig för att forma DITT uttryck.

Ja! Det tar Tid och innebär arbete att omvandla– därför låter många helt enkelt bli ”hoppar över” och tänker att det inte märks. Jag låter sannolikt krass och kanske kritisk, men mest av allt är jag fundersam och eftertänksam. Därför att om ingen arbetar med sin omvandling - det vill säga bearbetar de intryck som kommer in och lägger vikt vid vad som kommer ut i form av uttryck – vem kommer då att vilja bidra till nya insikter, nya kloka ord, och nya uttryck och kreativitet? Starka uttryck med integritet, respekt och uttalade från en kärleksfull plats. Uttryck som skapar mening. En stark och stadig röst. Visdom.

När du hittat DIN röst, lyssnar människor därför att det du säger, eller o-säger blir meningsfullt.

Men – jag har inte tid! Nej, det har ingen, därför att Tiden ÄR. Tid är inget vi har. Jag har skrivit förut om Tid på flera sätt. Kom ihåg detta. Tid att lyssna på HELA dig själv är kanske din viktigaste uppgift! Vi omger oss av många måsten, borde, skulle och ”om-inten”. En del är riktiga och viktiga, men inte alla. Var och en får göra sina val.

Men vem är det som Kör egentligen?!?!

Var rädd om din tid  - din tankekraft och din själ(v).
Den som vill att det du gör är meningsfullt. Birgitta Bobergh

 Kreativitet och skapande kan vara både klotter och ett sätt att uttrycka sig.

Jag har två helt olika tavlor på i min utbildningslokal. Den ena suger in betraktaren i bilden och lämnar (har jag märkt och hört) ingen oberörd. Den andra – är bara en tavla. De målades i helt olika lägen.

”Bara-tavlan” målade jag för att få fundera och processa och jobba med min ”omvandling”. Det var skönt att måla och det var målandet och skapande med händerna som var viktigast – inte den slutliga produkten. Jag ser den tavlan som ett skönt ”klotterplank” utan djup.

Trädtavlan” kom från en plats djupt inifrån, med en helt annan kraft. Jag målade den vid en tidpunkt då jag gjort många insikter om mig själv och min resa genom livet. Oändligt många intryck hade processats och omvandlats till insikter. Tavlan blev ”min starka röst” med ett helt annat djup.

Sångröster har också olika betydelse. Många röster kan vara otroligt vackra, men har kanske mer fokus på teknik och ”lattjande” och prövande. Men när du ställs inför sångare som har ett uttryck som kommer inifrån och ut, då berörs du. Själv uppskattar jag Helen Sjöholm, Loreen och Sarah Dawn Finer.

Varför är det viktigt att ta ansvar för vad du skickar UT i världen?
Jag svarar med den starka rösten från en späd och liten kvinna med enorm integritet i hela sin lilla uppenbarelse. Doña Maria Apaza, shaman och prästinna och en av de sista överlevande av de Andean alto Misayoc-indianer som utan någons vetskap gömt sig och bott högt bland bergen i 500 år för att bevara kunskapen om jordens räddning. (En fantastisk berättelse för övrigt!) Hon svarar på frågan; Vad är viktigast för oss att fokusera på just nu?

Oavsett var vi är i världen, är det viktigt att observera hur vi uttrycker oss själva. Om vi talar vänligt. När vi behandlar varandra på ett kärleksfullt, familjärt sätt kommer vi att vara ok. (bien) Bara fråga ”våra förfäder (ancient times)” Det var viktigt då hur vi hälsade varandra. Vad munnen talade var väldigt viktigt. Att vara noga med uttrycka oss positivt, korrekt då kommer vi att vara ok. Så svarar Doña Maria.

Hur kan jag uttrycka mig vänligt, positivt och korrekt? De ord som kommer till mig är att vänlighet är underskattat, möjlighetsfokus underlättar och att vi kan explodera/implodera om vi inte är ärliga och tydliga. Det gör något med vårt lyssnande.
Tre tips kommer här:

  1. Välj vänliga ord och undvik o-vänliga. Vad lyssnar du själv bäst på och tar till dig innehållet i? Vänliga ord som omvandlats, eller ovänliga ord som kommer direkt ur munnen i affekt?

  2. Uppmuntra till möjligheter och undvik Negativa ord. Hjärnan lyssnar inte på negationer. Säger du till hjärnan allt du INTE ska göra, så hör den inte ordet inte. Var därför noga med omvandling till möjligheter istället. Tänk om du hade velat göra såhär? Vi har ingen nytta av ord som ”trilla inte”, men ett omtänksamt håll i dig i räcket kan vara lättare. (Om det inte kommer alltför ofta och blir tjatiga….)

  3. Säg din mening när något är viktigt och stå stadigt i den. Att sätta gränser och vara tydlig med din vilja är viktigare än du tror. Många vågar inte säga ifrån när något är viktigt för dem, och mår dåligt när de samlar ihop intryck inombords och sedan låter bli att uttrycka dem. Att låta bli att säga ifrån när något är viktigt gör att vi imploderar. Var tydlig och ärlig och håll dig till det du vet och uttryck det om det behövs.

Visdom är kunskap som gått via hjärtat. Lillemor Groth

Att hitta sin egen röst – Skapa plats för Integritet, respekt och kärlek.

//Tack för att du lyssnade :)

#Webersarts har ett fantastiskt uttryck! TACK Alva :)

Previous
Previous

Krönika 42 Marinblå, Att se hela bilden. Eller I mörkret står visa Ledstjärnor stadigt.

Next
Next

Krönika 40 Vem är herr Ego? Eller Att vara kompis med sitt ego är en skitbra idé.