Krönika 45 Våra tre åldrar innebär två stora skiften i livet. Eller ”Va?! Ska jag igenom pubertetsfrågorna en gång till?”

Krönika 45 Insikter om de tre åldrarna och skiftena däremellan som ger plats för växande och djupare blomdoft.

Vill du hellre lyssna på min krönika - gör gärna det!

För att vakna behöver du först inse att du sover.

Plötsligt fanns den bara där. Nyfikenheten. Är detta allt, eller finns det mer i livet att uppleva? Jag svarade nej på min fråga. Detta är inte allt. Tvärtom finns det mer, även fast jag inte kan se det ännu. Så jag började öppna båda mina ögon och se på världen på ett annat sätt än jag sett förut. Frågan infann sig i mitt inre undrade; Vad vill hända nu? Jag vet att jag på något konstigt sätt, tänkte och kände – god morgon livet!

Godmorgon livet! Wherever you are!

Andra kanske beskriver samma ”uppvaknande” fast ur ett annat perspektiv. Är detta allt? De svarar istället snabbt ja på frågan. Detta är allt och faller långsamt ner i uppgivenheten och – kanske ännu värre – bitterheten eller offermentaliteten. Andra har satt käppar i hjulet för dem och vore det inte för andra, eller vore det inte för ditten eller datten, så hade de självklart kunnat mer. Förmått mer. Varit mer framgångsrik i det de vagt eller tydligt föresatt sig. Nu är allt det roliga slut och blir inte bättre. God natt!

Vad är det då vi vaknar upp ifrån och kanske ännu viktigare – vad är det vi vaknar upp TILL? Dessa båda livsfrågor vill jag spekulera fritt och sprakande kring i krönika nummer 45. Varmt välkommen till min krönikevärld!

Att vakna upp kan vara en första initiering till det andra skiftet som leder till den tredje åldern. Vad handlar då allt detta om? Här under finns en bild som visar hur jag tänker kring tre livsåldrar. Det behöver inte vara sant för alla och det är helt i sin ordning. Vi är i olika åldrar och vi har olika intressen i livet. Minns då att allt kan komma att ändras fort och att du då kan blicka tillbaka till den här texten.

De tre livsåldrarna. Ta en ordentlig titt på bilden. Har du sett den förut eller reflekterat kring de tre åldrarna? Kanske du är djupt insatt. Bra – sprid då din kunskap vidare! Det kanske är första gången du ser en liknande bild eller hör resonemanget kring de tre åldrarna? Då kommer här en överblick.

De tre livsåldrarna Bild Birgitta Bobergh

Livet pågår i cirklar. Först är vi barn, sedan blir man vuxen och så småningom en både klok och förhoppningsvis vis vuxen. Däremellan finns det två skiften mellan dels första och andra åldern, samt mellan andra och tredje åldern, men låt mig återkomma till dessa skiften för en överblick.

  1. Första åldern Barn. Vi är omedvetna om vår okunskap.

  2. Andra åldern. Kvinna eller man. Vi är medvetna om vår okunskap och söker kunskap.

  3. Tredje åldern. Vis kvinna eller vis man. Då är vi medvetna om vår kunskap. När vi lärt och erfarit på djupet och arbetat medvetet med vår självinsikt under lång tid växer sakta men säkert din visdom. Då har vi ett ansvar att dela med oss av den i de sammanhang där vi gör som störst nytta för omvärlden där vi är.

Första åldern pågår sisådär under 0-20 år. Under dessa år är vi omedvetna om hur mycket vi inte kan ännu. Fullt naturligt som liten nyfödd och ända vägen in till slutet av tonåren och en bit därefter. Som 20-åring hade jag gott självförtroende och förstod det mesta tänkte jag. Fulltständigt omedveten om min okunskap trodde jag mig veta allt om hur företaget där jag arbetade skulle drivas. Jag kom med flera förslag kring förbättringar och under en konferens kommer jag ihåg att jag ofiltrerat berättade allt om vad som var tokigt på företaget och vad som kunde förbättras. En mycket klok och förstående koncernchef (Thomas Holm, jag är dig evigt tacksam!) lät mig hållas och lät bli att berätta för mig hur lite jag förstod av hela bilden. Istället lyssnade han och tog också till sig ungdomens friska ögon på gamla saker och ting som ju också kan behövas ibland. De frukostträffar jag initerade levde kvar på företaget i många år efter att jag slutat!

När första åldern närmar sig sitt slut är man igenom det första skiftet. Det första skiftet inleds med puberteten och slutet på barndomen och så småningom ett mer eller mindre eftersträvat slut även på ungdomsåren. Livet som vuxen påbörjas med skiftet till den andra åldern. Jag skriver förhoppningsvis, därför att sanningen är att många verkar ha svårt att släppa sina ungdomsår med rädsla för vad vuxenheten kan komma att innebära med plikter och ansvar för sitt eget liv. Ni kommer kanske ihåg låten ”Forever young! I want to be forevere young!” Titeln på låten är en bra beskrivning på det fenomenet.

När är man vuxen? En retorisk fråga som det finns många svar på. För åtskilliga år sedan skulle många nämna konfirmationen, som sen gav upphov till att man lämnade sitt hem för arbete. Idag säger många studentexamen. Sant är att en del gärna flyttar på detta skifte, bor hemma även under flera år därefter och lever i en ”kombivärld” av att vara vuxen på sitt nya jobb, eller på högskolan och sedan förbli ungdomar när de fortfarande bor hemma. Smidigt men inte alls bra för första skiftet.

I andra åldern efter första skiftet är du vuxen. Du är inte längre ett barn eller ungdom, utan står på egna ben så gott du bara kan. Och du börjar använda dem till att springa. Springa till höger och vänster och åt flera håll. Den här perioden brukar ha en högre takt. Arbete och karriär, gammal och kanske ny familj, vänner och för några fortsatt skola. Livet fylls av olika uppdrag och utmaningar. Att i kort text beskriva vad vuxenlivet innebär för dig är helt omöjligt, så jag låter andra åldern fyllas med bilder från antingen dig själv eller dina föräldrar och andra vuxna omkring dig. Det är en mångfacetterad ålder som förhoppningsvis driver dig till att lära. Att söka kunskap, lära och erfara. Både i det ljusa och i det mörka. Mot slutet av den andra livsåldern kommer det stora uppvaknandet inför tredje åldern. OM du är redo för det. Andra åldern brukar infalla cirka mellan 20-30-årsåldern och fram till 45-60-årsåldern.

Att vakna upp är en första initiering till det ANDRA skiftet, som pågår flera år. Ett skifte som tar oss från den andra till den tredje livsperioden. Den sista – och den bästa! Men vi har mycket som aktivt talar mot detta, mot mitt påstående att den tredje åldern är den bästa åldern.

Här är tre vanliga gamla ”sanningar” som ofta hörs i samhället idag.

”Gammal sanning 1”. Den gamla bilden av den klassiska ålderstrappan lever fortfarande. Mottot är: Först blir du vuxen, sedan går allt utför och tänk – jag hör detta motto än idag, förklätt i humor. När jag var på BB satt det på väggen en bild på ålderstrappan. Det gjorde mig inte särskilt stärkt. Den skildrade den starka kvinnan/mannen i sin bästa ålder kring 40-50. Sen gick trappan bara nerför och utför tills Liemannen som väntar under trappan hämtar dig. Förvisso hade jag några ”bra år” till enligt den modellen, men sedan skulle det bara gå utför. Jag minns att jag blev irriterad, men släppte det. Långt senare dök bilden upp på en toalett i Vismarslöv Bageri av alla ställen och gjorde sig påmind. Det slog mig att den påverkat min inställning till att åldras omedvetet. Då tog jag mig en närmare bild på densamma. Gör du det också. Vilka tankar väcker den hos dig?

Ålderstrappan Winter Carl Hansson i Danielsgården Bingsjö 1799

Många är fast i tanken enligt ålderstrappan. Medvetet eller omedvetet. Men tänk på att den skrevs av de män som ville vara på ”toppen” av sin resa. Ingen frågade de äldre på vägen ”utför/nerför” vad de egentligen tänkt om livet. Blev det egentligen bättre eller sämre? När jag träffar äldre människor frågar jag ofta dem om de tycker att ålderstrappan stämmer. De allra flesta säger nej! Trappan stämmer inte, därför att livet blir bättre! Förvisso med krämpor som de hellre varit utan, men mentalt är de friare än någonsin att tänka, tycka och känna som de vill. De ser tillbaka på åren i andra åldern och beskriver den som ”instängd”, tillrättalagd, bråttomfokuserad, karriärsnäv och inte så allra värst rolig. Numera har forskare i Växjö bevisat att trappan är felvänd! Livet är istället som tuffast mitt i, och sedan blir det bara bättre och bättre. Kanske inte i kroppen, men inuti. Eller som en god vän uttryckte sig – ”På insidan känner jag mig som 20!” fast han nyss fyllde 60.

”Gammal sanning 2”. Vi är drabbade av massiv Ålderism som hindrar dig från att byta jobb i hög ålder. Lyssna gärna på Carin Götblads utmärkta vinterprat (2023) om detta och hur hon i sitt ledarskap som högsta polischef i landet, arbetade på ett helt annat sätt. Faktum är att blandningen mellan anställda i de tre olika åldrarna ger de bästa förutsättningar att göra ett riktigt bra jobb på en arbetsplats. Carin har massor av konkreta exempel som jag hoppas att många ledare tar till sig.

Utifrån mottot: Frisk, full av energi och aldrig kompetentare berättar hon: ”Mina biträdande var alltid 60-plussare. Att para ihop en driven ung chef med en 60-plussare, det borde göras på fler ställen i samhället. De har ett vidare synsätt på kompetens. Vi behöver olikheten för verksamheten.” Sedan ger hon ett tips HELT i min smak, eftersom jag själv arbetar med individuella utbildningar: i ledarskap:  ”Jag erbjuder mina chefer handledning av psykolog istället för dyra managementutbildningar. Så att de har koll på sig själva och utvecklar sin personliga mognad. För med det kommer man långt. Ibland som villkor för att få jobbet.”


Ett aktuellt exempel på utmärkt samarbete i de olika åldrarna som dessutom ledde till ädlaste valör är OS-guldet i beachvolleyboll. Anders Kristiansson är en vis man i tredje åldern. Hans tränarkollega Rasmus Jonsson är i andra åldern och spelarna David och Jonatan är numera precis i början av andra åldern, men var i första när de började sin resa. Tillsammans gjorde de ett fantastiskt arbete att bygga upp något både beprövat OCH helt nytt. En kombination av ungdom och kraft, taktik och geidget kunnande tillsammans med erfaren visdom av en som varit med och åstadkommit omöjligheter i svensk volleyboll över tid. Läs mer. Utan Anders ingen framgång, men sant är också att utan de båda spelarna Jonatan, David och tränarkollegan Rasmus heller ingen framgång. Det var helheten och blandningen som var unik.

”Gammal sanning 3”. Det enda rätta är att vilja ”Stoppa åldrandet” från att inträffa, med alla medel.  Det är väldigt många i media och i samhället i stort, som gör sitt bästa för att ”mörka” och smutskasta åldrandet. ANTI-åldrande är en vedertagen term som ju är helt knepig egentligen? Varför ska man vara så rädd för att åldras? Egentligen? Följande fråga ställdes till tusentals åskådare med en känd föredragshållare:  ”Om du hade en knapp här som skulle ge dig evigt liv, skulle du då trycka på den?” Det är en bra fråga. Vad skulle DU gjort? Skulle du tryckt? Vad vill du ha mer av och i vilken ålder skulle du då vilja stanna? Skulle du inte tryckt? Varför då? Du har ju nu chansen. Tycker du för mycket om livet för att göra just det? ELLER är det så att det faktiskt FINNS en nyfikenhet kring hur det är att bli äldre? Ingen av oss har ju varit gammal förut? Tills vi blir det och kan erfara själva.

STOPP! Sluta med att upprätthålla åldrandets negativa och energikvävande attityd! Var stolt. JA – jag är på väg att gammal. TÄNK om motsatsen vore sann?! Jag vill vara en röst för alla som vågar bli äldre med både kropp och framförallt själ. Kanske försöker vi förtvivlat springa lika fort som förut. Sluta! Vi har en annan takt i oss och det finns en anledning. Vi behöver mer tid att ändra på hela livet.

Två funderarfrågor från mig såhär mitt i krönikan:

1.      Kan det vara så att de som inte har förstått syftet med och den möjliga glädjen i tredje åldern är rädda för att bli gamla?

2.      Kan det då också vara så att vi motarbetar det nödvändiga skiftet som är vägen dit?

På en av mina kurser fick jag uppmaningen att beskriva – vad händer sen? Efter andra skiftet? Vad finns där? Vad innebär egentligen den tredje åldern. Det är ytterst relevant frågor. Det enkla svaret är – förflyttning. Från att fokusera på dig själv – till att inse att du – är en del i helheten.  När du har förstått det på djupet – vilja bidra till helheten med det du lärt och erfarit i den första och andra åldern.

Jag ÄLSKAR att bli äldre. Min uppfattning är att FÅ kvinnor och män hörs i media tala fritt om det förträffliga i att faktiskt bli äldre. Eller? Jag är SÅ inne i andra skiftet och skönjer med glädje tredje åldern. Det som hägrar för mig är den lägre takten. Viljan och modet att lyssna på MIG. Vad vill jag? Och att vara ok med svaret. Idag vill jag – ingenting. Det finns plats för det. Idag vill jag – sjunga högt i bilen. Idag vill jag leka – vandra – ha djupare samtal. Och JA! Jag vill jobba tills jag blir mycket gammal och inte kan längre. För jag vet att jag gör skillnad. Jag är stolt över mitt arbete. Jag är också stolt över mina livsval. Över att jag vågat göra annorlunda.  Det har inte varit lätt alla gånger och då har jag fått lära mig den svåra vägen. Men jag har valt den rätta vägen flest gånger istället för att ta genvägen ”den lätta vägen”. Andra gånger har ”den rätta vägen valt mig” och jag har tvingats in på spår jag inte trodde jag vågade.

De stora valen i livet handlar till syvende och sist om
att välja den lätta vägen, eller den rätta vägen.

Jag har också en genuin glädje som kommer inifrån. Att ha hittat min uppgift i livet. det kanske låter pretentiöst, men för mig är det tvärtom. För mig handlar det om; Hur kan jag bidra till OSS? Till min närmsta omvärld? Hur kan jag göra nytta på ett djupare plan? Hur kan jag stå upp för livslångt lärande? Hur kan jag vara varm, vänlig och tydlig även i situationer som är lite tuffare? Hur kan jag leva som jag lär? Hur kan jag arbeta för att vara genuin, autentisk och lekfull och framförallt lyssnande? Hur kan jag vara jag?

Jag trivs med mig själv och i mig själv. För det mesta är det min inre röst som kommer ut i den yttre. Många talar om ”en privat del” och en ”professionell del”. För mig har jag i stort sett integrerat de världarna. Jag är mig själv. Både i samtal med vänner och med kunder. Det är mycket roligare – inte alltid lätt – men en sammanslagning jag varmt kan rekommendera. Personligen vill jag helst träffa människor som är stolta för det de gör. Som är där som människor och inte bara ”professionella”.

Jag är så mycket modigare!  Jag vågar dansa i köket – hoppa och skutta på promenaden – låta ogräset florera – sjunga högt i trädgården fastän grannarna är hemma. Jag vågar säga ifrån. Jag vågar gå tillbaka och säga att jag gjorde fel eller sa fel och gjorde dumt. Jag vågar be om ursäkt. Jag vågar göra fel. Jag vågar vara rädd. Jag har mött och vågar möta mitt mörker. ¨

Jag vågar lysa! Jag har lyssnat på mig själv. Jag lär av och med andra och jag lyser i all min kraft och gör min röst hörd för det jag tycker är viktigt och fokuserar och riktar min kraft på det håll som är viktigt för världen.

Bild av Birgitta Bobergh Spiralmodellen av livet

Jag ser den tredje åldern metaforiskt utifrån ett vackert fembladigt kastanjeblad. De första tre är bladen är Känna, Göra och Tänka. Sedan tillkommer det som finns i barndomen, men som vi ofta tappar i vår iver att rationalisera och effektivisera vår tid under andra åldern; Att Förnimma. Vi bara anar något inifrån och berörs. Det femte är djup Insikt. Inte att ”veta rationellt och vetenskapligt” utan den djupare insikten som kommer av att du använder alla dina sinnen, låter dem utvecklas och samtidigt tränar upp din balans för att möta det du inte säkert vet ännu.

När börjar andra skiftet och hur vet man att man är där?
TRE ledtrådar till att skiftet är på gång eller har börjat.

1. Att veta!
För det första – bara att känna till att det finns ett skifte gör att du KAN få syn på det. När mitt skifte började för några år sedan hade jag ingen aning om att det handlade om ett skifte. De tecken jag fick var starka ledtrådar, men eftersom jag inte visste att de var just ledtrådar, så gjorde de inte nytta. Men ändå visste jag att något var på gång, men bara inte vad.

2. Lär av Kroppen
För kvinnor finns det en klockren väckarklocka som heter Klimakteriet. Så som jag ser det så är klimakteriet EN del i andra skiftet. På tyska heter klimakteriet ”Wechseljahren” och det är såklart ett bättre namn på ”växlingen” till tredje åldern som indikerar både att det är en längre period på några år och en växling. Underbara Anna-Karin Mikkelä och jag pratar om klimakteriet på vår gemensamma workshop. Där går vi igenom alla fysiska tecken på just klimakteriet, men också den mentala resan som pågår en längre tid. Läs mer här och anmäl dig här. Toppbetyg! FokusBOX om Klimakterie-perioden i samarbete med Anna-Karin Mikkelä – Step Education

För män finns det andra fysiska väckarklockor. Kroppen vill göra annorlunda rent fysiskt. Prostatan förändras vilket påverkar mer än man kan tro. Håret vill inte växa lika mycket, och magen vill det desto mer. Mentalt finns det ett helt känsloregister att ösa ur. Sådant som du tidigare valt att ignorera från livet förut kan dyka upp med förnyad kraft, vare sig de vill det eller ej. Just sista punkten är gemensam för kvinnor och män. Vi har således ALLA ett arbete att göra, med att lära känna oss själva på nytt. ALLA sidor av oss själva.

 

3. Starka drivkrafter lugnar sig lite om man jobbar med dem. När du lärt känna ditt ego får du större självinsikt. (se Krönika GUL)
(Exempel på deltagares insikter om sitt ego under min ledarutbildning.)

  •     ”Förr var jag verkligen tävlingsinriktad på ett sätt som påverkade allt. Men det har lugnat sig med åren och jag kan se ett större perspektiv.”

  •     ”Förut var jag tvungen att berätta allt jag visste och kunde, så fort jag fick chansen. Jag till och med svarade på retoriska frågor som ställdes av kursledaren, utan att inse att de var just det, retoriska och ställda för att allt skulle få fundera på sitt eget svar. Nu kan jag avvakta och till och med lyssna in andras svar.”

  •     ”Min kropp svarar inte längre lika snabbt men nu straffar jag den inte längre. Jag har insett att mina knän är de enda jag får och att de är en del av mig.”

  •     ”Förvisso kan jag göra allting själv och har gjort så hela mitt liv, men hur ska mina barn lära sig om jag inte låter dem göra misstag och lära sig de också, precis som jag har gjort.”

  •     ”Jag var racersnabb på att lösa alla problem direkt. Så snabb att jag även löste problem åt andra, och alldeles för snabbt. Numera väntar jag och ser. Kanske problemet inte ens är ett problem när man ser på det annorlunda. Kanske är det inte mitt, utan någon annan behöver lära sig.”

  • Jag känner inte igen mig själv. Nu inser jag att det är bra. Det är riktigt bra!

Hur kan jag förbereda mig?  Lyssna på dig själv och sakta ner! Din takt är annorlunda och du behöver mer tid att tänka och bara vara. Varför då? Därför att din hjärna ställer om sig. FRÅN det som har varit TILL det som komma skall. All energi som du tidigare kanske slösat bort på mindre viktiga saker behöver du nu till dig själv. Det är en stor omställning i livet.

Från hjärnmonster till hjärnmönster. Andra skiftet handlar om att förbereda hjärnan för ett annorlunda tänkande. För att det ska fungera behöver vi släppa på mycket av det vi har lärt oss. De tankebanor som hjärnan alltid har tagit förut. Att släppa taget är ingalunda en enkel uppgift! Tvärtom är det ruggigt svårt. Framförallt med tankar som vi har tänkt varit de rätta för oss hela livet. Men det är bara genom att släppa taget, som vi kan få hjärnan att koppla nya banor. Hitta nya tankemönster. Just eftersom vi har tänkt de gamla tankarna hela livet, så sitter de djupt och tar tid att släppa och ändra!

När jag började ta mig själv på allvar – så insåg jag allvaret.
Det finns en uppgift för mig som inte bara handlar om mitt ego. //Birgitta

Varför behöver vi ändra vårt tänkande? Andra åldern handlar om att samla kunskap och erfarenheter. Från livet i stort och i smått. Vi vill ständigt lära mer, och söker kunskap om än i olika former. Det kan vara hantverk som sitter i händerna, melodier som vill spelas och utbildning av teorier för att förstå helheten. Under andra åldern prövas vi i vår kunskap, det vi kan och samlar på oss erfarenheter. Vi har erfarit – till skillnad från att vi ”sett andra göra”, ”intellektuellt förstått” eller ”lyssnat på andra” som de yngre. Vi har hållit i verktygen, vi har spelat musiken och vi har provat våra koncept i praktiken. Dessutom har vi under många år speglat oss i andra människor och på det sättet kommit till större självinsikt OM vi haft modet att jobba med oss själva. (se krönika 43)

Vad kommer då nu? Att ändra sina tankebanor, handlar om att se den större bilden. Den handlar också om att bli inte bara den vuxne i rummet, utan att bli den vise vuxne i rummet. Enkelt uttryckt handlar det andra skiftet om att gå från kunskap till visdom. Kunskap tar vi till oss. Visdom kommer ur våra erfarenheter. Hjärnan får nya spår och behöver släppa de gamla.

KUNSKAP – handlar om att fylla på och lära sig så mycket som möjligt

VISDOM – handlar om att ta bort mycket av det man gör och ge sig själv tid till reflektion

Var vi lägger vårt fokus, handlar om ålder, mogenhet, ambition. Det handlar också om nyfikenhet, mod och att vilja växa –för ett större syfte än bara det egna.

Vad kan mer underlätta andra skiftet?

  • ·        Vilja att lära, motivation och attityd. MOD!

  • ·        Erfarenhet av olika områden. Att lägga ner tid och lära och erfara.

  • ·        Återkoppling och guidning av en mentor eller liknande

  • ·        Personlighet, personliga förutsättningar, intresse för att växa som människa

  • ·        Att ta till sig erfarenheter och våga lära för livet (Livslångt lärande)

  • ·        Hitta medsystrar och medbröder att tala med om större saker

Det andra skiftet sker med ålderns rätt, men var du hamnar beror på andra saker. Acceptera att du är på väg att lämna andra åldern är en viktig del. Snudd på avgörande.

”Vem är det som kör min bil genom livet? ….Det är ju JAG!”

Att modigt arbeta med sitt andra skifte handlar om att må bra även på INSIDAN i tredje åldern. Det är när vi låter bli att göra aktiva och länge låtit livet rulla på utan eftertanke, som vi riskerar att slå in på någon av vägarna som får oss att falla fortare. Några vanliga är; Bitterhetsvägen. Offervägen. Uppgivenhetsvägen. Eller ännu värre; ”Vänta-på-döden-vägen” innan du ens är nära. Det är inget fel i detta i sig, och vi har alla våra egna val att göra, men skillnaden kommer i måendet. I tredje ålderns ”guldsida” hittar vi åter livsglädjen, eller åtminstone mening till sist. Livet är både utmanande och meningsfullt. Livet levs. Och allt är väldigt tvärsäkert, eller osäkert.

Jag sitter inte bland de tvärsäkra längre.
Där kunde jag ju inte få luft.
 
Signatur CH från skrivkurs i Munka Folkhögskola

Den rätta vägen är BALANS och strävan efter SJÄLVINSIKT. Då blir det självklart att när något ”rubbar balansen” så behöver du balansera om och kalibrera om hela dig. Att inse och acceptera ombalanseringen underlättar! Därmed INTE sagt att det alltid är lätt. Tvärtom. Det kan vara något av det svåraste som finns och du kommer att behöva stöd i olika omgångar och på olika sätt. Kom ihåg att allt börjar med att Lyssna på dig själv.

Nästan allt fungerar igen om du kopplar ur och gör en omstart.
Detsamma gäller för dig.

Hur kan jag underlätta att lyssna på mig själv? Det finns många olika sätt, men alla har det gemensamt att du behöver stanna upp en stund från där du befinner dig i livet och stänga av det som vanligtvis snurrar omkring dig. Både för många korta små stunder dagligdags – och lite längre där du behöver få vara ifred med dina tankar och låta dem ”tänkas klart”. Om du är nyfiken, kan du använda en bok jag har skrivit som jag önskar att jag själv hade haft i min hand när jag ovetandes började min resa genom andra skiftet. Med hjälp av Kalibreringsboken får du övningar under 28 dagar som stärker din balans genom livet.

Kalibreringsboken som jag skrev under tre års tid, hjälper till att balansera ens tillvaro. Det kan vara en god idé att arbeta med den oavsett om du befinner dig i början på ett skifte, eller mitt i livet. Balans är ALLTID bra och visar vägen till ditt nästa steg. Är du i balans kan du rikta din energi, din kraft mot det som är viktigt för dig. För det är det skiftet handlar om. Du SKA komma ur balans, så att du hittar din nya balans och står stadigare. Sedan är det dags att börja gå igen. Den rätta vägen.

Clear your mind. Your heart is trying to tell you something.
It´s time to listen to yourself. Deeply.

 

Varmt lycka till.

Livet kan blomma med en djupare doft i tredje åldern

Hur du hanterar andra skiftet i livet påverkar livskvalitén och kan bli en magisk tid.

Birgitta Bobergh

#lillaonsdagstanken Instagram (Här kommer också en notis när en ny krönika publiceras.)

Are you OUT of your mind?

Nope.

I Am IN!

//Birgitta Bobergh

 

PS! Beställ gärna Kalibreringsboken. Finns på en flik på denna websida! Perfekt till en längre ledighet. Kalibreringsboken — Birgitta Bobergh

Bonusmaterial: Värdefulla punkter om Ledarskap i praktiken. Carin Götblad

Från hennes liv hittills, fyllt av erfarenhet och långsiktig framgång i bemärkelsen, åstadkommit större uppdrag:

  1. Visa genom handling vad som är viktigt. Vackra ord räcker inte.

  2. Detaljstyr aldrig. Människor är klokare än man tror. Följ löpande upp hur det blir istället.

  3. Rädda chefer är farliga. För det smittar. Ju högre position desto mer hämmande med en chef som låter rädslan styra.

  4. Släng aldrig medarbetare under bussen för att rädda ditt eget skinn när mediedreven tornar upp sig. Löpsedlarnas rubriker är aldrig hela sanningen. Inte ens halva.

  5. Rekrytera fler människor för vilka livet inte bara har varit en räkmacka. Med noggrann matchning ger det bättre verksamhet. Men tumma aldrig på kravet att alla måste göra sitt bästa.

  6. Tänk tvärtom. Låt kvinnor och män byta plats med varandra. Då blir det nya perspektiv på gamla frågor.

  7. Om du avviker från det som är norm var beredd på fördomar innan folk känner dig. Låtsas alltid som du tror att människor är jätteglada att just du kommit. Ifall de försöker få dig att känna tvärtom. Le. Le igen. Först tror folk att du är galen, men efter ett tag ger de upp och du kan gratulera dig själv.

  8. Grundreceptet för framgång är enkelt. Vänlighet och hjälpsamhet. Glöm inte det.

  9. Fastna inte i konsensusträsket. I vissa situationer behövs helt enkelt ett Alexanderhugg.

  10. Jag ger alla de som kavlar upp ärmarna och kämpar på mitt öra och mitt engagemang. Och den lilla gruppen chefsätare, de som aldrig blir nöjda dör svältdöden när de inte får uppmärksamhet.

Previous
Previous

Krönika 46 Mod att lyssna. Eller: Att lyssna handlar INTE om konst, utan MOD och vilja.

Next
Next

Krönika 44. Många TALAR om självinsikt – men hur GÖR man? Eller Är god Självinsikt det sexigaste som finns?